KEMİB 2017 Yılı Fındık İhracatı Hedefini Açıkladı (Hedef Düşürüldü)

KEMİB Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç, yaptığı açıklamada 2016 yılına ait ihracat verilerini açıklarken, 2017 yılına ait ihracat hedeflerini de kamuoyu ile paylaştı.

Yayınlanma:
KEMİB 2017 Yılı Fındık İhracatı Hedefini Açıkladı (Hedef Düşürüldü)

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç tarafından yapılan son açıklamada 2016 yılına ait ihracat istatistikleri kamuoyu ile paylaşılırken, 2017 yılına ait beklentiler de açıklandı. Edip Sevinç yaptığı açıklamada geçen yıl Türkiye’nin 227 bin 556 ton iç fındık ihraç ettiği bilgisini verdi.

2016 yılında gerçekleşen fındık ihracatına yönelik bilgi veren Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç, 227 bin 556 ton fındık içi ihracatından toplamda 1 milyar 981 milyon dolar gelir elde edildiği bilgisini paylaştı.

KEMİB Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç, ihracatın büyük bir bölümünün Avrupa ülkelerine yapıldığını belirterek, "Geçen yıllarda olduğu gibi 2016 yılında da 120 ülkede sofraları süsleyen fındık, Türkiye’de aynı zamanda ‘’yeşil altın’’ olarak bilinir. Geçen yıl ihracatın büyük bir bölümünü Avrupa ülkelerine gerçekleştirdik. Bu Avrupa ülkelerinin başında Almanya ve Fransa geliyor. Avrupa ülkelerinin yanı sıra AB dışındaki ülkelere ve deniz aşırı ülkelere fındık ihracatı gerçekleştirdik. 2017 hedeflerimizde fındık ihracatı yapılan ülke sayını arttırmak var. Bu konuda Fındık Tanıtım Grubu’nun çalışmaları devam ediyor." sözlerini söyledi.

2017 Yılı Hedefi

Edip Sevinç açıklamasının devamında 2017 yılında beklenilen ihracat rakamlarını, "İhracat dönemi 1 Eylül 2016 da başladı. İlk 4 aylık süreci geride bıraktık. Bu süreçte Türkiye’nin 92 bin 792 ton iç fındık ihracatı gerçekleşti. Bunu karşılığında 826 milyon dolar döviz girdisi yaşandı. Beklentimiz 2016- 2017 ihracat sezonunda 220 bin ton civarında ihracat olması yönünde. İlk başlarda hedefimiz 270 bin tondu ancak zaman içerisinde bu beklentide düşüş oldu. Şu an oluşan rakamlar bu yönde ilerliyor. 2017 yılı için stokta fındık bırakmadık, bu yıl için ayrıca gayret gösteriyoruz" şeklinde açıkladı.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.