Korkutan Deprem Tablosu: İstanbul , Yalova ve Bursa'da Deprem Tehlikesi

Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen bir toplantıda yapılan açıklamalar, İstanbul, Yalova ve Bursa'da olası depremlerin meydana gelebileceği yönünde. İşte o açıklamalar.

Yayınlanma:
Korkutan Deprem Tablosu: İstanbul , Yalova ve Bursa'da Deprem Tehlikesi

Son günlerde, küçük çaplı da olsa sık görülen depremler korkutmaya başladı. Bu konu üzerinde çalışma yapan Jeoloji Mühendisleri Odası, konu ile ilgili endişelerini, "İstanbul bir fay hattı üzerinden oluşabilecek depremden etkilenebilecekken, Yalova 3 fay hattı üzerinde oluşabilecek depremlerden de etkilenmektedir. Bursa ise eli kulağında bir depremi beklemektedir" şeklinde kamuoyu ile paylaştı.

12 Kasım 1999'da meydana gelen Düzce depreminin yıldönümü vesilesi ile Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi, Yalova İl Temsilciliğine bir ziyarette bulundu. Ziyaret esnasında düzenlenen toplantıda bir araya gelen Jeoloji Mühendisleri, deprem ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Jeoloji Yüksek Mühendisi Engin Er, Yalova’nın İstanbul, hem de Bursa’da meydana gelebilecek depremlerden etkileneceğinin altını çizerek, Yalova’ya 3 kat daha önem verilmesi gerektiğini belirtti. Er, konuşmasında şu açıklamaları yaptı:

"Bizim 'KAF' ve 'DAF' dediğimiz fay hatlarımız, dünyada ve literatürde bilinen deprem fay hatlarıdır. Bunların aktivitesi biliniyor. Bunlardan en önemlisi Kuzey Anadolu Fay Hattı’dır. Bu fayın üzerinde veya kenarında da Yalova bulunmaktadır. Depremsellik anlamında Türkiye’de en önemli illerin başında Yalova gelmektedir. İstanbul ve diğer iller gündeme getirilmesine rağmen, bunlar nüfus ve sanayi açısından tabi ki önemlidir ama depremsellik anlamında, etkilenme anlamında Yalova bunlardan daha önemlidir. Şöyle önemlidir: Aktif fay haritası üzerinden gösterecek olursak mesela Marmara Denizi içerisinden geçen fay hattının üzerinden oluşabilecek bir enerji boşalımında İstanbul etkilenecektir ama Yalova da etkilenecektir. Mesela Gemlik Körfezi’nin güneyinden geçen ve Mudanya’dan devam eden fay hattının üzerinde oluşabilecek bir depremde Yalova yine etkilenecektir. Bursa’da oluşabilecek bir depremden yine etkilenecektir. Dolayısıyla İstanbul belki bir fay hattı üzerinden oluşabilecek depremden etkilenebilecekken Yalova 3 fay hattı üzerinde oluşabilecek depremlerden de etkilenmektedir. Devletin kabul ettiği aktif fay hatları haritasından bu sonuca varıyoruz."

Bursa Olası Bir Depremi Beklemekte

Bursa ilinde meydana gelen en büyük depremin 1855 yılında gerçekleştiğine dikkatleri çeken Engin Er, "Bursa’yı bekleyen en önemli fayımız var. Bursa’da 1855 depremi diye bilinir. Bursa’da kayıtlarda ‘Küçük kıyamet’ olarak adlandırılan bir depremimiz var. Burada oluşan depremin tekrarlanma periyodu 150-180 yıldır. Eğer tekrarlanma periyodu 150 yılsa zaten depremin günü gelmiştir. Deprem bugün veya yarın olabilecek diye beklememiz lazım. Eğer 180 yılsa periyodu, şurada 5-10 yıl bir süremiz kalmış demektir. Bursa depremsellik anlamında eli kulağında bir depremi beklemektedir" dedi ve kamuoyunu bu konuda bilinçlenmeye davet etti.

5haber.com  | Yalova

DHA

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.