Kötü Haber Erken Geldi! Elektrikli Otomobil Üreticileri Zor Zamanlar Yaşıyor! Hisseler Bir Hayli Düşüş Yaşadı!

Önde gelen elektrikli araç üreticileri Rivian ve Lucid, geçtiğimiz yıl hisselerinin düştüğünü gördü. 2022 yılı ise Tesla için bir kabustu.

Yayınlanma:
Kötü Haber Erken Geldi! Elektrikli Otomobil Üreticileri Zor Zamanlar Yaşıyor! Hisseler Bir Hayli Düşüş Yaşadı!

Elektrikli araç sektörünün en bilinen markalarından biri olan Tesla, stok değerindeki düşüş nedeniyle zorlanıyor. Peki elektrikli araçların en büyük üreticilerinden biri olan Tesla zorluklar yaşarken rakipleri ne durumda?

Tesla Hisseleri Düşerken Rivian ve Lucid Zor Günler Geçirdi

Hepimizin Tesla hisselerindeki benzeri görülmemiş düşüşe dair canlı anıları var. Ancak daha küçük elektrikli araç üreticileri için durum daha da kötü. Diğer elektrikli otomobil firmalarının hisse değerleri yüzde 90'a ulaşırken, Tesla yılı yüzde 69 kayıpla kapattı. Önde gelen elektrikli araç üreticileri Rivian ve Lucid, geçtiğimiz yıl hisselerinin düştüğünü gördü. Lucid yüzde 86 oranında değer kaybederken, Rivian yüzde 90 civarında değer kaybetti. Tedarik zinciri sorunları ve şirketlerin araba üretimini büyütme mücadelesi nedeniyle, yatırımcılar bu işlerden uzak duruyor gibi görünüyor.

Tedarik Sorunları Firmaları İnanılmaz Derecede Kötü Etkiledi

Tesla hisselerinin geçen yılki zayıf performansının diğer elektrikli araç üreticilerini de olumsuz etkilediği düşünülüyor. Ayrıca pandemi sonrasında ortaya çıkan tedarik sorunları işletmeleri çok kötü etkiledi. Tesla'nın hisselerinin 2020'de yüzde 740 artmasının ardından yatırımcıların gözü elektrikli otomobil üreticilerine çevrildi. Bu süreçte potansiyel "Tesla" olarak görülen bazı işletmeler hızla milyar doları aştı. Tesla'nın başarısının bir sonucu olarak büyüyen bu işlerin, Tesla'nın zayıf finansal performansının bir sonucu olarak gerilediğini söylemek yanlış olmaz.

Örnek vermek gerekirse 2021 yılında halka açılan Lucid, sadece birkaç gün sonra 153 milyar dolar değere ulaşmayı başarmıştı. Geçen yıl boyunca yükselen faiz oranları ve resesyon korkuları ise yatırımcıların risk iştahını azaltarak, yüksek büyüme beklentisi olan kârsız şirketlerden kaçmalarına neden oldu. Rivian şu anda 14,8 milyar dolar, Lucid ise 13,7 milyar dolar değerinde seyrediyor. Geçtiğimiz yıl kâr açıklayan Tesla bile bu düşüşten kaçamamışken, daha küçük boyutlu şirketler hisse değerleri konusunda daha büyük zorluklar yaşıyor.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.