Küba Devriminin Önderi Fidel Castro 90 Yaşında Hayatını Kaybetti-Fidel Castro Kimdir?

Küba Televizyonlarından alınan son dakika bilgisine göre Fidel Castro'nun hayatını kaybettiği bildirildi.

Yayınlanma:
Küba Devriminin Önderi Fidel Castro 90 Yaşında Hayatını Kaybetti-Fidel Castro Kimdir?

Dış basından son dakika haberi geldi.

Küba Televizyonu, 90 yaşındaki Fidel Castro'nun hayatını kaybettiğini duyurdu.

Fidel Castro Kimdir?

13 Ağustos 1926 doğumlu Kübalı Marksist-Leninist Devrimci ve Küba'da devrimin önderi olan siyasetçi. İsğanyol olan babasının Küba Bağımsızlık Savaşı'nda Küba'ya gitmesi ve ülkesine döndükten sonra tekrar buraya dönüş kararı alması sonrası burada büyümüştür. Babası başarılı bir şeker kamışı üreticisi olup Oriente ilinde çalışmıştı.

Fidel Castro, Santiago'da Katolik okullarında ilk eğitimini gördükten sonra Havana Üniversitesini 1950 senesinde Hukuk Doktoru olarak tamamladı. 1947 yılında Dominik Cumhuriyeti'nde Rafael Trujillo'nun sağcı askeri cuntasına karşı başarısızlıkla sonuçlanan bir devrimci harekete ve 1948 yılında da Bogotá'daki kent ayaklanmalarına katıldı. 1947 yılında halen öğrenciyken Küba Halk Partisi'ne girdi. 1952 yılında Temsilciler Meclisine girmek için Küba Halk Partisinden adaylığını koyan Castro, seçimleri kazanmalarına rağmen Fulgencio Batista'nın seçimleri iptal etmesi üzerine Küba Devrimi için harekete geçti.

Batista Diktatörlüğünü yıkmak için harekete geçen Castro, bir grup oluşturdu. 1953 kurduğu gruptaki 165 kişi ile bir baskın düzenleyen Castro, saldırının başarısız olması sonrası tutuklandı. Çıkarıldığı mahkemede söylediği 'Sayın yargıç siz beni mahkûm edin! Tarih beni haklı çıkaracaktır!' sözü ile adını duyuran Castro 16 yıl hapse mahkum edildi. Ancak hapis cezasının 21 ayının tamamlanmasının ardından Batista'nın verdiği emirle cezaevinden çıktı.

Ardından Amerika'ya dönerek burda bir ekip oluşturan Castro, oluşturduğu grupla Küba'ya 2 Aralık 1956 yılında Kübaya tekrar döndü. Ülkeye dönen Castro, burada hükumet güçleri ile çatışmaya girdi. Çatışmada birçok üyesini kaybeden Castro, Raul Castro ve Ernesto Che Guevara'nın da bulunduğu 12 arkadaşıyla birlikte Oriente'nin güneybatısındaki Maestra Dağlarına çekildi. Bu dağlarda iki yıl boyunca Batista'nın kuvvetlerine karşı bir gerilla savaşı yürüttü. Giderek siyasi desteğini yitiren ve bir dizi askerî yenilgiye uğrayan Batista, 31 Aralık 1958'de Dominik Cumhuriyeti'ne kaçtı. Castro 1959'un ilk günlerinde Havana'ya girdi. Hukukçu Doktor Manuel Urrutia Leo devlet başkanlığına, Castro da başbakanlığa getirildi.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.