Kuraklık Hububat Rekoltesini Düşürebilir - Ekim İçin Uygun Zaman Beklenmelidir

Konya Ziraat Odası Başkanı, yaptığı son dakika açıklamasında, Konya Ovasında kurak bir dönem yaşandığını ve hububat ekimi için uygun zamanın beklenmesi gerektiğini belirtti.

Yayınlanma:
Kuraklık Hububat Rekoltesini Düşürebilir - Ekim İçin Uygun Zaman Beklenmelidir

Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Celil Çalış, tarım ambarı Konya :Ovasının yağış yönünden kurak bir dönem geçirmekte olduğunu belirtti.

İçanadolu'da önceki yıl yağış rejiminin düzensiz olduğunu belirten Konya Ziraat Odası Başkanı Celil Çalış, yağışın olmaması nedeniyle üreticilerin çoğunun henüz hububat ekimi yapmadığını belirterek, ekim alanının daraldığını ve bu nedenle rekoltenin düşeceğini belirtti.  Bu yıl aynı durumun tekrarlanmaması için beklenti içerisinde olunduğunu ifade eden Çalış, ''Yaklaşık 4,5 -5 aydır İç Anadolu’nun güneyi olarak bahsettiğimiz Konya, Karaman, Aksaray, Niğde bölgelerinde yeterli yağış olmadı. Bölgesel yağışlar olsa da tohum ile toprağı buluşturma anlamında yağış alınmadı'' açıklamalarında bulundu.

Ekim Alanlarında Azalma Olabilir

Bu konu hakkında bazı tedbirlerin alınması gerektiğini savunan Çalış,  ''Çünkü Konya bölgesinin 3’te 2’si doğaya bağlı tarım yapma zorunluluğu bulunan kıraç alanlardan oluşan geniş bir tarımsal alanı kapsamakta. Geçen yıl kurak geçen bir dönemden sonra bu yıl da kurak iklim devam ederse, Konya’da ekim alanlarında ciddi azalma olacağını tahmin ediyoruz.'' sözleri ile konuşmasına devam etti.

Buğday Ekimi İçin Zaman Daralıyor

Hububat ekimi için uygun zamanın beklenmesi gerektiğinin altını çizen Çalış, ''Temmuz ayından bu tarafa yaptığımız değerlendirmelerde üreticilerimizi uygun tavdaki toprak ile tohumu buluşturmaları noktasında sabretmelerini tavsiye ettik. Eylül ve ekim aylarında da aynı tavsiyelerde bulunduk. Ama buğday ekimi açısından artık zaman daraldı. Üreticilerimizin ekim için beklemesine gerek yok. İlk fırsatta tohum ile toprağı buluşturma konusunda gayret göstermeleri lazım’’ dedi.

Rekoltede Düşüş Bekleniyor

Yağışın az olması nedeniyle ekim alanında daralma ve rekoltede düşüş olacağını ifade eden Çalış, şöyle konuştu:

''Konya Ovası'nda nadasa bırakılan arazi dışında yaklaşık 700- 800 bin hektarlık alanda her yıl hububat ekimi yapılıyor. Bu yıl yağışlar yetersiz ve bu şekilde devam ederse de ekili arazide yüzde 10 ila 15 oranında azalma olur. 2 milyon tonluk hububat rekoltesinde de de yine yüzde 10 ila 15 oranında düşüş olacağını tahmin ediyoruz.''

Türkiye'nin buğday açısından yıllık 20 milyon ton gibi bir rekolteye ihtiyacı olduğunu hatırlatan Çalış, ''Ülkemizde buğday açısından yıllık 20 milyon ton gibi bir rekolteye ihtiyacımız var. Bu 2014-2015 sezonunda 23 milyon tona çıkarak rekor bir rekolte yakalandı. Geçen yıl yağış azlığından dolayı ekiliş alanları yeterli olmasına rağmen verim azaldı ve 18,5 milyon ton rakamına düştü. Bu yıl da yağışın yetersiz olması, ekim alanlarının azalması ve ekilen ürünlerdeki verim azalmasından dolayı rekoltenin durumunu kış yağışları gösterecek. Ama rekoltenin geçtiğimiz yılı geçmeyeceğini ve daha altında kalacağını tahmin ediyoruz. Ama Aralık ayından sonra iyi bir kış ve bahar ayı yaşanırsa rekoltenin 20 milyon tona ulaşma ihtimali de mevcut. Bu tamamen alacağımız yağışlara bağlı'' diye konuştu.

Milli Tarım Projesinde Konya Ayrı Bir Şekilde Değerlendirilmeli

Yağış rejiminde bir dengesizlik olduğunu ve çiftçinin de bu durum karşısında borç erteleme yaptığını ifade eden Çalış, ''Tarımdan kopan insanları tekrar tarıma döndürmek çok zor. Sayın Başbakan tarafından açıklanan Milli Tarım Projesi değerlendirilirken İç Anadolu’da Konya, Karaman, Aksaray, Niğde bölgesinin farklı ele alınması lazım. Çünkü bu proje kapsamında hububat desteklemeleri tüm Türkiye’de aynı uygulama yapılacak. Ama diğer bölgelerimize nazaran İç Anadolu Bölgemizde yaşanan kurak bir iklim ve su sıkıntısı var. Bu nedenle hububat desteklemelerinde bölgemizdeki çiftçimize daha yüksek ve farklı bir uygulama yapılmalı'' dedi.

5haber.com  | Konya

DHA

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.