Kuzey Kore ABD Arasındaki Nükleer Tartışmaya Çin Müdahale Etti

Kuzey Kore ile Amerika Birleşik Devletleri arasında son dönemlerde devam eden gerginliğe Çin müdahale etti. Trump'ın Kuzey Kore'ye savaş gemisi göndermesi sonucu gelen savaş tehdidine müdahale eden Çin, provokasyonlara gelinmemesi çağrısında bulundu. İşte detaylar.

Yayınlanma:
Kuzey Kore ABD Arasındaki Nükleer Tartışmaya Çin Müdahale Etti

Kuzey Kore ile ABD arasında tırmanan gerginliğe Çin müdahale etti. Trump'ın "Kuzey Kore belasını arıyor" çıkışına "nükleer tehdit" ile cevap veren Kuzey Kore'ye seslenen Çin, "Provakasyonlara son verin" çağrısı yaptı.

Çin Komunist Partisi’nin İngilizce yayımlanan resmi yayın organı Global Times Gazetesi'nde bugün yayımlanan başyazısında Kore Yarımadası’nda ABD ile yükselen nükleer gerginlik ele alınırken, Kuzey Kore, provokasyonlara son vermesi konusunda da uyarılarda bulunuldu.

Gazete'de yayımlanan yazıda Kuzey Kore’nin 15 Nisan günü, kurucu liderleri Kim İl-Sung doğum gününü "nükleer etkinlik"lerde bulunarak selamlamak isteyeceklerine dikkat çekilerek, "Bu nedenle, Nisan ayı Kuzey Kore'nin yeni nükleer testleri için yüksek riskli bir dönem olarak görülüyor.’’ ifadelerine yer verildi.

Yazının devamında, "Washington'un Pyongyang'a yönelik en son tehdidi, Suriye'deki bir hava üssüne yapılan füze saldırıları nedeniyle daha ciddi görünüyor. Kuzey Kore, ilk nükleer denemesini 2006'da gerçekleştirdiği tarihten bu yana, Kore Yarımadası askeri çatışmaya bu kadar yakın olmamıştı" ifadelerine yer verildi ve uyarılar şu şekilde sıralandı:

"Pyongyang, altıncı nükleer denemesini yakın gelecekte yaparsa, ABD'nin buna karşı savaş açma ihtimali her zamankinden daha yüksek olacaktır. Suriye'ye füze saldırılarını takiben Washington sadece güven ve küstahlık ile dolup taşmıyor, Trump da sözlerini yerine getiren bir adam olarak görünmek istiyor.

"Artan bir sayıda Çinli hükümetin Pyongyang'ın nükleer faaliyetleri üzerindeki yaptırımları artırması gerektiği görüşünü daha fazla destekliyor. Kuzey Kore, bu ay başka kışkırtıcı bir adım daha atarsa, Çin kamuoyu, BM Güvenlik Konseyi'nin Kuzey Kore’nin petrol ithalatını kısıtlamak gibi ciddi önleyici tedbirleri benimsemesine razı olacak.

"Pyongyang'ın nükleer silah programı rejimi güvence altına almak için hazırlandı, ancak bir devrilme noktasına geldi. Pyongyang, kumarının işe yarayacağını umuyor, ancak tüm işaretler bunun tam tersi yönünde."

Başyazıda Çin’in Güvenlik Konseyi’nin Kuzey Kore nükleer sorunun altılı görüşmeler yoluyla çözümü önerisini desteklediği de vurgulanarak ABD’ye ‘‘tek başına hareket etmesi durumunda yanlız kalacağı uyarısı’’ da yapılarak ‘‘Bu koşullarda Pyongyang hata yapmaktan kaçınmalıdır’’ diyerek son buluyor.

5haber.com  |  Ankara

DHA

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.