Madem Sözlü Mülakat Kaldırılmıyor: Sözlü Sınavlar Ses ve Görüntü ile Kaydedilsin

Kamu kurumlarına memur alımında sözlü mülakat uygulaması, tüm tepkilere rağmen devam ediyor. Sözlü sınavların kaldırılması yönünde başlatılan kampanyalar sonuçsuz kaldı. Peki madem sözlü mülakatın kaldırılması gündemde değil. Sözlü sınavlara itiraz sürecinin adaletli olması için yeni bir uygulama getirilse. İşte 5haber'in bu konudaki önerisi.

Yayınlanma:
Madem Sözlü Mülakat Kaldırılmıyor: Sözlü Sınavlar Ses ve Görüntü ile Kaydedilsin

Daha önce bazı kamu kurumlarına personel alımı yapılırken uygulanan sözlü mülakat, son dönemlerde heme hemen tüm personel alımlarında uygulanmaya başlandı. Genellikle sözleşmeli olarak alınan kamu personellerine, Kamu Personeli Seçme Sınavı'nın ardından memur alım sürecinde bir engel de sözlü mülakat olarak çıktı.

Memur alımı başvurularının açıklanmasının ardından başlayan sözlü sınav sürecinde yüz yüze konuşma ile, oluşturulan komisyon, memur alımı başvurusu yapan adayın bilgisini ölçmekte, hal hareket ve konuşma becerisini ölçmektedir.

Sözlü sınavda en az 2 ya da 3 kişiden oluşan komisyonlar, memur adayına bazı sorular yönlendirerek adayın bilgisini ölçüyor. Ancak adaylar, sözlü sınavda sorulan soruların atanacakları meslek ile bağdaşmamasından, doğru cevaplar verilmesine rağmen sözlü sınavlarda verilen düşük puanlardan şikayetçiler. Sözlü sınavın olduğu yerde adalet olmaz parolası ile yola çıkan memur adayları, bu uygulamanın kaldırılması için başta sosyal medya ve forumlar üzerinde çok sayıda paylaşım yaparak seslerini duyurmaya çalışmıştır. Ancak bu çağrılar ve tepkiler cevapsız kaldı. Halen birçok kamu kurumu sözlü sınavlarla personel alımı yapmaya devam ediyor.

Sözlü Mülakata İtirazlar

Sözlü mülakatlara itirazların hemen hemen hepsi sonuçsuz kalmakta, hatta birçok aday, sözlü sınavlara itiraz etmekten bile bıkmış durumda. Sözlü sınav esnasında konuşulanların, sorulan sorular ve verilen cevaplar, resmi bir işlem gibi dosyalanmadığı için sözlü sınav itirazından olumlu sonuç almak neredeyse imkansız.

Madem Sözlü Mülakatlar Kalkmıyor: Sözlü Sınavlar Kamera Kaydına Alınsın

Bugüne kadar gelinen süreçte sözlü sınavların kaldırılabileceği yönünde bir çalışma olmadı. Aksine tüm kamu kurumlarına getirilmeye devam edildi. Bizimde bu konudaki fikrimiz, sözlü sınavların sesli ve görüntülü olarak kaydedilmesi, kamu kurum sınavı şeklinde arşivlenmesi. Sözlü sınav sonucuna şikayet gelmesi üzerine görüntülerin tekrar incelenmesi ve mülakatlar adaletsizlikten az da olsa kurtarılabilmesi seçeneği gelir.

Sizde sesimizin yetkililere ulaşması adına haberi sosyal ağlardan paylaşabilirsiniz.

5haber.com  |  Ankara

Özel Haber

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.