Merkez Bankası Beklenen Faiz Kararını Açıkladı: Faizler Düşürülmedi

Doların son günlerde yükselişini önlemek ve ekonomideki belirsizliği düzeltmek adına tekrar toplanan EKK'dan faiz azaltma kararı çıkmadı.

Yayınlanma:
Merkez Bankası Beklenen Faiz Kararını Açıkladı: Faizler Düşürülmedi

Son dakika haberi Merkez Bankasından geldi.

Merkez Bankası PPK politika faizini 0.50 bazpuan yükseltti.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, "Yabancı para zorunlu karşılık oranları tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirilmiştir. Söz konusu değişiklik ile finansal sisteme yaklaşık 1.5 milyar dolar ilave likidite sağlanmış olacaktır" dedi.
Merkez Bankası ayrıca reeskont kredileri için aldığı kararı da şöyle açıkladı: "31 Aralık 2016 tarihine kadar vadesi dolacak olan ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredileri için; azami 31 Mart 2017 tarihine kadar vade uzatılabilmesine, vade uzatımı imkânının kullanılmayıp kredinin vadesinde ödenmesi halinde, kredi geri ödemelerinin Türk lirası olarak da yapılabilmesine ve bu işlemlerde geri ödeme tarihindeki Bankamız döviz alış kurunun kullanılmasına olanak tanınmasına karar verilmiştir."

Faiz Artışı ile Düşen Dolar, AP Kararı ile Tekrar Yükseldi

Merkez Bankası’nın politika faizi ve faiz koridorunu yükselterek yaptığı çifte faiz artışıyla düşen dolar, Avrupa Parlamentosu’nda yapılan oylamadan “Türkiye ile AB üyelik görüşmeleri dondurulsun" önerisinin çıkmasıyla geri döndü.

Merkez Bankası'nın çifte faiz artışının ardından dolar üç kuruş birden düşerek 3.37 liraya geriledi. Ancak AP kararının açıklanmasıyla yeniden yukarıya dönerek 3.39 lirayı aşarken, 3.56 lira düzeyine düşen euro da 3.58 liranın üzerine çıktı.

Doların son günlerde peş peşe rekorlar kırarak yükselmesi nedeniyle Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), bugünkü toplantıda politika faizini ve faiz koridorunun üst bandını yükselterek çifte faiz artışı yaptı.

PPK'nın ardından yapılan açıklamada, "Marjinal fonlama oranı yüzde 8.25’ten yüzde 8.5’e yükseltilirken, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7.25 düzeyinde sabit tutuldu. Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7.5’ten yüzde 8.0’e yükseltildi" denildi.

Gündem haberlerinden, son dakika haberlerinden, ekonomi haberleri, dolar haberleri ve daha fazlasından haberdar olmak için 5haber.com adresini takipte kalın.

5Haber.com  | Ankara

DHA

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.