Milli Piyade Tüfeğinin Bilgilerini Sattığı İddiasıyla Yargılanan Tanrıverdi'den Mahkemeye 'Dağ 2' Filmli Savunma

Milli Piyade Tüfeğinin bilgilerini ABD'ye sızdırdığı iddiasıyla yargılanan MKE eski Müdürü Mustafa Tanrıverdi çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Mahkemede kendisini savunan Tanrıverdi savunmasında, Dağ 2 filminden de bahsetti.

Yayınlanma:
Milli Piyade Tüfeğinin Bilgilerini Sattığı İddiasıyla Yargılanan Tanrıverdi'den Mahkemeye 'Dağ 2' Filmli Savunma

Milli Piyade tüfeğinin bilgilerini ABD'ye sattığı iddiasıyla gözaltına alınan Mustafa Tanrıverdi, 29 yıldan 6 aya kadar hapis cezasıyla yargılandı. Makine ve Kimya Endüstrisi (MKEK) Kırıkkale Silah Fabrikası eski Genel Müdürü Mustafa Tanrıverdi, 12 yıl 8 ay hapisle cezalandırıldı.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki görülen duruşmaya tutuklu sanık Mustafa Tanrıverdi, avukatları Ali Meriç Türkmenoğlu ve Ali Türker ile şikayetçiler MKEK, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Hazine Müsteşarlığı avukatları katıldı. Duruşmada daha önceki mütalaasını tekrarladığını belirten Cumhuriyet Savcısı İsmail Şafak, sanığın 'rüşvet almaya teşebbüs' ve 'görevi dolayısıyla öğrendiği ve devletin güvenliğinin gizli kalmasını gerektirdiği fenni keşif veya yeni buluşları veya sınai yenilikleri kendisinin veya başkasının yararına kullanmak' suçlarından cezalandırılmasını istedi.

Avukatları Tahliye İstedi

Tanrıverdi'nin avukatları savcının mütalaasına katılmadıklarını belirterek, tanık Kutlay Kaya'nın MKE yetkilileriyle anlaşarak müvekkiline tuzak kurduğunu belirttiler. Avukatlar sanığın isnat edilen suçlardan değil 'görevi kötüye kullanmak' suçundan cezalandırılması gerektiğini belirterek, Tanrıverdi'nin tutuklu bulunduğu süre göz önüne alınarak tahliyesini talep etti.

Dağ 2 Filmli Savunma

Son savunmasını yapan sanık Mustafa Tanrıverdi, "Savunma Sanayii Müsteşarlığının, 17 Kasım'da bir basın açıklaması oldu. Müsteşarlık, toplamda 200 bin silahın teslimini planladıklarını, ilk etapta 20 bin silahın MKE, 15 bin silahın da Kale Kalıp firması tarafından teslim edeceğini açıkladı. Bu silahtan 200 bin adet üretilecek. Tüm kalıp ve çizimler, atölyelere dağıtılmış. Burada gizlilikten bahsetmek mümkün mü? Yeni vizyona giren Dağ 2 filminde bile MPT-76 silahı kullanılmış. Silah artık aleniyet kazanmış. Dağıtımı yapılmış. Dost ve müttefik 2 ülkeye bile bu silahlardan verilmiş. Artık milli bir silah olarak her yerde kullanılmakta. Silahın çizimlerini internet ortamında bulmak mümkün. Bunu tanık da belirtiyor. Kutlay Kaya, ifadesinde kar oranının düşük olduğunu belirtiyor. Zaten buna itiraz ettiğimiz için bana tuzak kurulmuştu. Silahlı kuvvetlere bile yüzde 30 karla silah satarken, Kutlay Kaya'nın aracılığıyla ABD'ye yüzde 7 ile silah satıyoruz. Tanığı silahlı kuvvetlerin üstünde tutuyoruz. Ben buna karşı çıktığım için bana tuzak kuruldu. Devletimizin yanımda olması gerekirken üç güzide kurumumuz benim karşımda" dedi.

Son sözü sorulan sanık diyeceği başka bir şey olmadığını belirtti. Mahkeme, sanığı 'rüşvet almaya teşebbüs' ve 'görevi dolayısıyla öğrendiği ve devletin güvenliğinin gizli kalmasını gerektirdiği fenni keşif veya yeni buluşları veya sınai yenilikleri kendisinin veya başkasının yararına kullanmak' suçlarından 12 yıl 8 ay hapis ile cezalandırdı.

5haber.com  | Ankara

DHA

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.