Müezzinoğlu kıdem tazminatının fona dönüşmesi hakkında ayrıntılı bilgi verdi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, yaptığı son açıklamada kıdem tazminatının fona dönüştürülmesi hakkında önemli bilgiler verdi. İşte detaylar.

Yayınlanma:
Müezzinoğlu kıdem tazminatının fona dönüşmesi hakkında ayrıntılı bilgi verdi

Türkiye genelinde milyonlarca işçinin büyük bir merak ve heyecanla beklediği kıdem tazminatı açıklaması Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'ndan geldi. Bakan Müezzinoğlu yaptığı açıklamasında, kıdem tazminatının fona dönüştürülmesi için hazırlanan düzenlemeye ilişkin, "Yeni düzenlemede 6 ay çalıştıysa ilk andan itibaren 3 günse 3 günlük, 1 aylık sigorta primini biz nasıl alıyorsak onun adına veya yatırmadığında nasıl cezası varsa bir ay çalışmış onun adına bir miktar yatmış olacak. Sosyal Güvenlik primlerini veya vergileriyle ilgili maliye vergilerini nasıl takip ediyorsak primlerini ödemedikleri zaman nasıl cezası varsa iş veren yatırmış yatırmamış çalışan adına bunun sorumluluğunu hükümet üsteleniyor " sözlerini söyledi

Önümüzdeki Hafta EKK'da Görüşülecek.

Kıdem tazminatının önümüzdeki hafta Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) bakanlar düzeyinde değerlendirileceğinin altını çizen Bakan Müezzinoğlu:" Muhtemelen önümüzdeki hafta hükümet düzeyinde Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda teknik çalışmaları bakanlar düzeyinde değerlendireceğiz. Paydaşlarla hangi boyutta hangi parametreleri paylaşarak ortak bir yol haritası izleyeceğiz. Önümüzdeki hafta sonu netleştirmiş olacağız. Bir tarafta çalışan, bir tarafta işveren bütün bu anlamda da güçlü bir hakemlik görevi üstlenen hükümet. Kıdem tazminatı kimin hakkı ? Kıdem tazminatı çalışanın hakkı. Şu anda kıdem tazminatından bizim çalışanımız hangi oranda yararlanıyor? Yüzde 20. En azami yüzde 25 oranında. Yüzde 75-80'lik çalışanın alın terini 45 yıldır kaybettiği bir yapı var. İşçinin çalışanın emeğinin hakkı çalıştıranın yani işverenin kasasında birikiyor. Peki 10, 20 yıl sonra işveren bunu ödeyebiliyor mu? Davalar bu anlamda ciddi düzeyde. Yüzde 80 mağdur, hakkedenlerin de neredeyse yarısı mahkemelerde davalık. Çalışanın alın terini koruyan bir sistem olmalı. Çalışan bilmeli ben 2 yıl oldu filan yerde çalışıyorum, benim buradaki birikimim ne kadar oldu, kuruşu kuruşuna bilmeli. Bunları bileceği şeffaf bir yapı. Hükümet desteği nerede nasıl olacak, olacak mı? Çalışanın 1 yıl olunca ne kazanıyor, 10 yıl bekleyince ne kazanıyor bunun tablolarını işverenle çalışanla , sendikalarla kamuoyuyla paylaşacağımız süreci önümüzdeki 10 gün içinde netleştirmiş oluruz" ifadelerini kullandı.

Bir Ay Çalışmışsa da Bir Miktar Para Yatacak

Eski sistemde kıdem hakkını elde edebilmek için en az 1 yıl çalışma gerekliği olmasına karşın yeni düzenlemede bu sürenin kısaltılacağı işverenin takibinin ise hükümet tarafından yapılacağı belirten Bakan Müezzinoğlu konuya ilişkin şöyle konuştu: " Yeni düzenlemede 6 ay çalıştıysa ilk andan itibaren 3 günse 3 günlük, 1 aylık sigorta primini biz nasıl alıyorsak onun adına veya yatırmadığında nasıl cezası varsa bir ay çalışmış onun adına bir miktar yatmış olacak. Sosyal Güvenlik primlerini veya vergileriyle ilgili maliye vergilerini nasıl takip ediyorsak primlerini ödemedikleri zaman nasıl cezası varsa iş veren yatırmış yatırmamış çalışan adına bunun sorumluluğunu hükümet üsteleniyor. Mevcut çalışanlar için tercih hakkını vermeyi düşünüyoruz, çalışan diyor ki ben memnunun ben burada kalmaya devam edeceğim. yeni girecekler otomatik olarak zorunlu olarak bu sisteme girecekler. Eski sistemde olan işverenle anlaşarak hakkını alarak veya fona devrederek sıfırdan başlayabilir. Yüzde 80'in kaybettiğinin masada reel olarak var olduğu bir yapıyı biz ne güzel, çokta şikayet yok, böyle mi sürdürelim? Yoksa yeni bir yapı kurarken eskiden var olduğunu zannettiğimiz yüzde 80'in de görmediği çok ideal dediğimiz koşullar değil de bunun yüzde 90'ı burada var ciddi bir güvence var." dedi.

İstihdam Hedefi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 2017 artı istihdam hedeflerine ilişkin bilgi veren Bakan Müezzinoğlu," En temel konumuz işsizlikle olan mücadelemiz. Çok zor bir 2016 yılı geçirdik. 2016'da bizim hedef olarak yaklaşık 1 milyonluk artı istihdam hedefimiz ne yazık ki 400 bin de kaldı. 2017 hedefimizde 1 milyon artı istihdam. Dün akşam itibariyle hakikaten 1 milyon 51 bin 140 kişi. Özel sektörün istihdam ettiği rakamı veriyorum o da 8 yüz 8 bin 204 sigortalı olarak bizim özel sektörümüz istihdam etmiş. Ben bu rakamın haziran sonu itibariyle 1 milyonu aşacağını görüyorum. Yıl sonu itibariyle hedefimiz 1.5 milyon. 2017 Aralık ayı rakamları bize yüzde 10'un altındaki bir işsizlik oranını başarmış bir Türkiye olarak karşımıza çıkacak " sözleri ile konuşmasını sonlandırdı.

5haber.com  | Ankara

DHA

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.