Murat Bardakçı'dan Olay Belge

Murat Bardakçı, Mustafa Kemal Atatürk'ün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 23 Nisan'da açılmasına yönelik yayınladığı emrin fotoğrafını yayınladı.

Yayınlanma:
Murat Bardakçı'dan Olay Belge

Gazete Habertürk yazarı Murat Bardakçı, 20 Nisan 1920 tarihli bir belgeyi okurlarıyla paylaştı. Türkiye'de ilk kez paylaşıldığını söyleyen Murat Bardakçı'nın yayınladığı belge, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 23 Nisan'da açılmasına yönelik yayınladığı emrin fotoğrafı. Eski dilde bir sayfa olarak paylaşılan emri günümüz Türkçesine de çeviren Bardakçı, "İlk Meclis’in 1970’li senelerde hayatta bulunan üyelerinden bazıları da açılışta dinî törenlerin yapıldığını anlatıyorlardı. Ama, törenlerin şekli konusunda Mustafa Kemal Paşa’ya ait olan ve Nutuk’un eski harflerle ilk baskısında matbaa harfleriyle ve sadece maddeleri yer alan emrin orjinalinin görüntüsü bugüne kadar yayınlanmadı" diye yazdı.

İşte o Belge

mustafa-kemal-orjinal-belge

Aslının Genelkurmay başkanlığında bulunduğunu belirten Murat Bardakçı, belgeyi kendisine Tuğgeneral Necdet Tuna tarafından hediye edildiğini belirterek, Tuna'ya teşekkür ediyor.

6 madde olarak yayınlanan emrin her maddesinde dini vurgular ön plana çıkarken Hilafet ve padişahlık makamından da övgüyle söz ediliyor.

Murat Bardakçı'nın yazısının tamamını ve emrin maddelerini bu linkten okuyabilirsiniz.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.