NASA’dan Özel Hatay Haritası!

NASA, (Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) Hatay için hazırlanmış Black Marble HD haritalarını yayınladı. Haritada oldukça dikkat çeken detaylar var.

Yayınlanma:
NASA’dan Özel Hatay Haritası!

Bilim insanları, Türkiye’nin 700 km üzerinden geçen AB uydusu Sentinel-1A tarafından elde edilen daha önce eşi benzeri görülmemiş bir harita yayınladı. Uyduda, iklim ve ışık şartlarından bağımsız olarak Dünya’nın zeminini ölçebilen cihazlar bulunuyor.

Haritadaki Kırmızı ve Mavi Detaylar

Sentiel-1A, düzenli şekilde burada bulunan fay hatlarının üzerinden uçarak zemindeki en küçük hareketleri bile tespit edebiliyor. Uydunun 6 Şubat’ta tespit ettiği hareketler ise oldukça belirgin çizgilerden oluşuyor. Haritada yer alan kırmızı noktalar, uydunun bir önceki uçuşuna göre uyduya yaklaşan yerleri gösterirken mavi renkteki noktalar ise uzaklaşan yerleri gösteriyor.

Depremlerin sebep olduğu yer hareketlerinin uzaydan tespit edilmesiyle çizilen harita, sarsıntıların yeri nasıl hareket ettirdiğinin en önemli görsel metni.

“Yıkıcı depremden Sonra Varlığı Sona Eren Kadim Türk Şehri Antakya”

Avrupa Uzay Ajansı, (ESA) 25 Ocak ve 9 Şubat tarihinde paylaştığı iki karede Antakya’nın büyük bölümünün yıkıldığını gözler önüne serdi.

Amerika’da yayımlanan Washington Post gazetesi: “Yıkıcı depremin ardından varlığı sona eren kadim Türk şehri Antakya” başlığını kullanarak bir haber yayımladı. Haberde, “Antakya, hayaletler şehri oldu” cümlesi de geçti. Antakya’yı Roma, Bizans ve Osmanlı tarihinin beşiği olarak niteleyen haberde 400 bin insanın yaşadığı modern kentin bugünlerde kuşlara ve hafriyat makinelerine ait olduğunu yazdı.

Gazete, uydu fotoğraflarının Antakya’yı diğer yerleşim yerlerinden belirgin şekilde ayrıştırdığını da ekledi.

530c3f32-uw44e-1677390793-1436-w719-h646.jpg

“Antakya’da Karanlık Geceler”

NASA, kendi internet sitesinde “Antakya’da karanlık geceler” başlığı ile görüntüler paylaştı. Meteoroloji uydusu olan Suomi NPP’deki Görünür Kızılötesi Görüntüleme Radyometre Takımı, VIIRS tarafından elde edilen ürpertici görüntüleri paylaştı. NASA’nın haritaları, Antakya şehir merkezinin deprem öncesinde ve sonrasında yaydığı ışık miktarını ortaya koyuyor. Yalnız Antakya merkezinin değil ilçe, mahalle ve köylerin de karanlığa gömüldüğü net şekilde görünüyor.

00dff186-d1vgp-1677390779-0075-w717-h649.jpg

Black Marble ekibinde yer alan bilim insanları, ölçek küçültme tekniğini kullanarak haritaları oluşturdu. NASA, depremin binlerce binayı yıktığı Kahramanmaraş ve Adıyaman’da da benzer görüntülerin çıktığını söyledi.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.