OİB Ekim Ayı Verilerine Göre Otomotivde Son 8 Yılın Rekoru

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği tarafından hazırlanan Ekim ayı Otomotiv Endüstrisi ihracat verilerine göre, ekim ayında 2008 yılından bu yana en yüksek ihracat yapıldığı bildirildi. İşte detaylar.

Yayınlanma:
OİB Ekim Ayı Verilerine Göre Otomotivde Son 8 Yılın Rekoru

Türkiye ekonomisinde ihracat lideri otomotiv sektörü, Ekim ayında son 8 yıllık dönemde en yüksek ihracat rakamına ulaştı. Uludağ Otomotiv Endüstri İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından hazırlanan raporda yer alan verilere göre Ekim ayı ihracatı, senenin aynı dönemine ait verilerle kıyaslandığında yüzde 8,2' lik bir artış gösterdi ve 2 milyar 190 milyonluk seviyeye ulaştı.

Otomotiv sanayisinde başarı sıralaması olarak ilk üç sırayı alan ülkelerden Almanya yüzde 35, İtalya yüzde 49, Fransa ise yüzde 13 seviyelerinde artış gösterdi. Otomotiv sanayisinin öncü firmalarının yanı sıra alternatif pazarlar arasında yer alan İran'da ise yüzde 87' lik bir artış göstererek yükselişine devam etti.

2016 yılının başında sektör olarak koydukları hedefe gün geçtikçe daha da yaklaştıklarını dile getiren OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, "Sektörün yıl sonu hedefi olan 23 milyar dolara bir adım daha yaklaştık" açıklamalarında bulundu.

Binek Otomobil İhracatında Yüzde 40 Artış Oldu

OİB tarafından hazırlanan Ekim ayı Otomotiv Endüstrisinde, mal gruplarında binek otomobillerde ihracatın yüzde 40 seviyesinde bir artış göstererek 828 milyon dolara kadar geldiğini, yan sanayinin ise yüzde 5' lik bir azalma göstererek 775 milyon dolar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar yüzde 12 azalarak 422 milyon dolar ve otobüs-minibüs-midibüs de yüzde 26 artarak 145 milyon dolar seviyesinde bir ihracat olduğu belirtildi.

AB'te İhracat Yüzde 12 Seviyesinde Artış Gösterdi

AİB tarafından hazırlanan verilere göre; Türkiye otomotiv endüstrisinin ülke grubu bazında en büyük pazarı olan AB’ye ihracatı, ekim ayında yüzde 12 seviyesinde bir artışla 1 milyar 743 milyon dolar oldu.

5haber.com  | Ankara

DHA

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.