Osmanlıda padişaha verillen bilgilendirme der sunumu nedir? Kim milyoner olmak ister

Kim milyoner olmak ister yarışmasında Osmanlı Devleti'nde Ramazan ayında dini konularda padişahı bilgilendirmeye yönelik ders sunumlarına ne ad verilir sorusu soruldu

Yayınlanma:
Osmanlıda padişaha verillen bilgilendirme der sunumu nedir? Kim milyoner olmak ister

Atv ekranlarının sevilerek ve büyük bir ilgi ile takip edilen yarışma programı Kim Milyoner Olmak İster'de Osmanlı Devletinde Ramazan ayında dini konularda padişahı bilgilendirmeye yönelik ders sunumlarına ne ad verilir, sorusu soruldu. Sorunun sorulmasının ardından ise binlerce vatandaş merak ettiği sorunun cevabını internet üzerinden araştırmaya başladı. İşte Kim Milyoner Olmak İster'de sorulan 'Osmanlı Devletinde Ramazan ayında dini konularda padişahı bilgilendirmeye yönelik ders sunumlarına ne ad verilir?' sorusunun cevabı.

Sunuculuğunu Selçuk Yöntem'in yaptığı Kim Milyoner Olmak İster yarışmasında sorulan sorunun cevabı huzur dersleridir. Osmanlı Devletinde padişahlara yönelik verilen ve Ramazan ayı içerisinde gerçekleştirilen, Huzur dersleri, padişaha siz çöktüren uygulama olarak da anılır.

Osmanlı Devleti’nde, pâdişâhın huzurunda ilim adamlarınca yapılan dersler. Buna Huzûr-ı hümâyûn dersleri de denirdi. Osmanlı pâdişâhları zaman zaman âlimlerden ileri gelenleri saraya davet ederek, istişare ve onların ilmî mütâlâalarını dinleyip istifâde ederlerdi. Huzurda dînî konular yanında tecrübî ilimler ile edebî konular konuşulur, ilmî müzâkereler yapılırdı.

Pâdişâh huzurunda yapılan derslerin hangi târihte başladığı kesin olarak belli olmamasına rağmen, Osman Gâzi’ye kadar uzanmaktadır. Huzur derslerinin Ramazân-ı şerîf ayında yapılanları meşhurdur. Mevzûu dînî konular idi. Kâdı Beydâvî tefsirinin okunması âdet olup, dersler suâl, cevap ve münazara şeklinde cereyan ederdi. Osmanlı pâdişâhları huzur derslerine önem vermekle, ilmi teşvik ve âlimleri taltîf etmişlerdir.

5haber.com  | Ankara

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.