ÖTV'deki Değişikliğin İkinci El Otomobil Piyasasına Etkileri Ne Olacak?

1.6 motor hacmine sahip lüks araçlara ait vergilendirmede gidilecek olan değişikliğin ikinci el otomobil piyasasına etkilerini uzmanlar değerlendirdi. İşte konunun uzmanlarından ÖTV artışı değrelendirmesi.

Yayınlanma:
ÖTV'deki Değişikliğin İkinci El Otomobil Piyasasına Etkileri Ne Olacak?

ÖTV ile ilgili son günlerde gündemde konuşulan 1.6 litre altındaki motor hacmine sahip lüks araçların vergilerinin arttırılması ikinci el otomobil sektörüne hareketlilik kazandırdı. Ancak konu ile ilgili beklenen açıklama uzmanlardan geldi. Konuyu değerlendiren uzmanlar, yeni vergilerle alınan yüksek fiyatlı araçların, ikinci elde satışa sunulmasına kadar, ikinci el fiyatlarında bir artış söz konusu olmayacağını belirtiyor.

Uzun süredir gündemde konuşulan ve geçtiğimiz günlerde TBMM'ye sevk edilen 'Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı''nın yasalaşması durumunda, motor hacmine dayalı ÖTV dönemi son bulacak. Bu durumun ikinci el premium araç satışına yönelik etkilerini, azkullanılmışoto.com’un Kurucu Ortağı Cenk Kazancı açıklık getirdi. Hazırlanan bu tasarı ile ikinci el fiyatlarında bir artış söz konusu olmayacağının altını çizen Kazancı; "Piyasalardaki durgunluk sebebi ile uzun zamandır ellerinde stok bulunan otomobil satıcıları, oluşan talebi değerlendirerek bir an önce otomobillerini satmak isteyecek. Piyasadaki fazla araç ve alternatifler sebebi ile müşteriyi kaçırma riskine girmeden eski fiyatlarla ellerindeki stokları boşaltacak. Tüm detaylar henüz net değil ama hazırlanan bu kanun tasarısını doğru buluyorum. Ancak fiyata endeksli olarak belirlenecek vergi oranı sisteminde bir uygulama açığı olmaması adına da ciddi önlemler alınması gerektiğini düşünüyorum" açıklamalarında bulundu.

Hazırlanan ÖTV düzenlemesi uygulamasının doğru bir şekilde ilerlemesi ve uygulamaya konmasının tüketiciye önemli ölçüde faydalar sağlayacağını belirten Kazancı, grey market olarak ithal edilen araçların beyan edilen 'ÖTV hariç tutarlarının' düşük gösterilmemesi, araç üzerinde bulunan tüm aksesuarların faturada gösterilmesi ve fiyatlanması gibi detayların oldukça önemli olduğunun da altını çizdi.

5haber.com  | Ankara

DHA

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.