Payitaht Ne Demek? Payitaht Abdülhamid Ne Anlama Gelmektedir? Farsça Anlamı

Payitaht Abdülhamid dizisinin ekranlara gelmesinin hemen ardından merak edilen kelimelerden biri dizinin adında kullanılan Payitaht kelimesinin anlamı oldu. İşte Payitaht'ın kelime anlamı.

Yayınlanma:
Payitaht Ne Demek? Payitaht Abdülhamid Ne Anlama Gelmektedir? Farsça Anlamı

Payitaht Abdülhamid dizisinin ekranlara gelmesinin hemen ardındna internet üzerinde en çok aranan kelimelerden biri Payitaht'ın kelime anlamı oldu. Dizisinin adında kullanılan ve Abdülhamid Han'in adının başına eklenen Payitaht kelimesinin anlamını bilmeyen izleyiciler, internet üzerinde bu kelimenin anlamını araştırmaya başladı. Peki Payitaht nedir? Payitaht Abdülhamid ismi ne anlama gelmektedir.? İşte Payitah kelimesinin anlamı

Payitaht: Bir ülkenin Başkentini belirlemek için kullanılan kelimedir.

Payitaht'ın Farsça Manası

TDK sözlüğündeki anlamının yanı sıra Payitaht Farsça bir kelimedir. Farsçada pa ayak demek. Taht da tahtadan gelir. Eskiden kralları taşıdıkları tahtrvalliler vardı bu da aynı kökten gelir. Tahtrevallinin ayaklısı manasında kullanılır. Yani kral onun üzerinde taşınmaz onun ayağı vardır. O da buradadır. Yani kral burada oturur. Dolayısıyla payi taht tahtın ayağı manasında kullanılır. Bu da mecazi anlam verir. Mecazı da şudur. Kralın tahtının ayağı buradadır, yani sürekli kralın kaldığı yer burasıdır. Başkent kelimesi o zamanlar yok. Başkent ülkenin yönetildiği şehir olması sebebiyle payitaht dönüşüp başkent olmuştur. Bu manada doğru. Ama payitaht otokrasi veya teokrasilerde olur. Yani tahtın bulunduğu ülkelerde olur demokraside payitaht olmaz çünkü bir çok yönetici vardır güç tek elde toplanmamıştır.  Aslında payitaht büyük ölçekte başkent, küçük ölçekte saray, daha küçük ölçekte kralın veya sultanın oturduğu oda için kullanılır. Osmanlıcası da پائ تاحت تورکییه ' dır. Payitaht Abdulhamit ismine gelince. Bunu başkent abdulhamit veya istanbul abdulhamit olarak düşünebiliriz.

Payitaht Abdülhamid Dizisinin Konusu

Tarih 1896. Sultan Abdülhamid'in saltanatının 20. yılıdır. Sultan Abdülhamid bu 20 yılda devletini başarıyla idare etmektedir. İçeride Siyonistler ve hürriyetçilerle, dışarıda ise başta Birleşik Krallık ve diğer Avrupalı devletler ile mücadele etmektedir. Diğer yandan devletinin bir arada olmasını ve parçalanmasını önlemek için büyük çaba göstermektedir. Filistin ve kutsal toprakları korumak için dış güçlere büyük mücadele vermektedir. Sultan Abdülhamid'in tek gayesi İslam dininin ve Osmanlı İmparatorluğu'nun kıyamete dek devam etmesidir. (Vikipedi)

Gündem haberlerinden ve daha fazlasından haberdar olmak için 5haber'i takipte kalın.

5haber.com  | Ankara

Payitaht Abdülhamid TRT ekranlarında izlenmeye devam ediyor. 31 ocak 2020 günü 106. bölümü yayınlanan dizinin 107 bölümü 7 şubat 2020 tarihinde yayınlanacak.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.