Prof. Dr. Naci Görür Twitter'da deprem derslerine başladı

Elazığ Sivrice'deki depremi yaklaşık 2 ay önce nerdeyse nokta atışı gibi tahmin eden gerçek deprem bilimci Naci Görür twitter adresinden bilgi dolu içerikler paylaşmaya başladı. İşte o twitleri sizin için metin haline getidik.

Yayınlanma:
Prof. Dr. Naci Görür Twitter'da deprem derslerine başladı

Türkiye'nin gerçeği olan deprem kendini bu sefer Elazığ'da gösterdi. Sivrice merkezli depremde binalar yıkıldı çok fazla kişi hayatını kaybetti. Prof. Dr. Naci Görür açıklamalar yaparak  deprem olabileceğini belirtmişti. Naci Görür deprem sonrası uyarıları yaptım ama maalesef pek birşey yapılmadı tıpkı İstanbul'daki gibi dedi. Twitter hesabından paylaştığı mesajlarda Elazığ'da olabilecek depremler ile ilgili çalışmalar yürüttüğünü ancak bunların sonuçsuz kaldığını yazdı.

Naci Görür twitter'den yaptığı paylaşımlarında bugün itibari ile takipçilerine deprem ile ilgili bilgiler vermeye başladı. İşte Prof. Dr. Naci Görür hocanın ilk dersi şu şekilde;

"Arkadaşlar ilk derse başlıyoruz. Önce genel bir giriş: dünyamızın yüzeyi levhalardan oluşur. Bu levhalar astenosfere kadar inen bir kalınlığa sahip olup üst manto ve arz kabuğunu içerirler. Kabuk bileşimine göre kıtasal ve okyanusal olabilirler. Kıtaların altında kıtasal, okyanusların altında okyanusal kabuk bulunur. Okyanusal kabuk daha ağır kayalardan, kıtasal kabuk ise daha hafif kayalardan oluşur. Levhalar arzın mantosu/astenosfer üzerinde hareketlidirler. Birbirlerine yaklaşır, uzaklaşır veya birbirleri boyunca kayarlar. Arzın yüzeyinde belirli sayıda büyük levhalar vardır. Ör: K. Amerika, G. Amerika, Afrika, Avustralya, Avrasya, Pasifik levhaları gibi. Arap ve Anadolu levhaları gibi küçük olanları da bulunur. Pasifik levhası Avrasya ve Amerika levhalarına yaklaşır ve onların altına dalar. Avrasya levhası K. Amerika levhasından, G. Amerika da Afrika levhasından uzaklaşır. Anadolu levhası Avrasya ve Afrika/Arap levhası boyunca sürtünerek hareket eder. İşte bütün bu levhaların sınırlarında depremler olur. Levha hareketlerinin motoru Manto/astenosfer içindeki konveksiyon akımlarıdır. Bu akımlar arzın içindeki sıcaklık farkından oluşur. Arz çekirdeğinde sıcaklık çok fazla, kabuk sınırında ise daha azdır. Bu nedenle manto içerisinde erimiş kaya (magma) konveksiyon akımları gelişir. Arzın manto ve çekirdeğindeki sıcaklığın nedeni bu derinliklerde kayalardaki radyoaktif bozunmadır. Arkadaşlar, lütfen bu bilgileri internetten daha da pekiştiriniz ki yarin ülkemizde neden deprem oluyoru daha iyi anlayasınız. Burada bazı şeyleri çok genelledim. Bazı şeyler çok doğru açıklanmamış olabilir ama hoş görün. İyi akşamlar. ARKASI YARİN"

Dyson Lin: Kahin mi, Üçkağıtçı mı? haberimizde belirttiğimiz gibi sahte deprem uzmanları yerine gerçek deprem uzmanlarını takip etmenizi tavsiye ederiz. https://twitter.com/nacigorur hesabından Profesör Doktor Naci Görür hocamızı takip edebilirsiniz.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.