Referandumdan EVET Çıktı-Peki Şimdi Ne Olacak? Anayasa Değişikliği Nasıl Yürürlüğe Girecek?

Anayasa değişikliği için gidilecek olan referandumdan EVET çıktı. Sonuçların açıklanmasının ardından en çok araştırılan konulardan biri şimdi ne olacak sorusu oldu? Pekiş şimdi süreç nasıl işleyecek? Hangi maddeler yürürlüğe girecek? Yeni sistemde neler olacak? İşte detaylar.

Yayınlanma:
Referandumdan EVET Çıktı-Peki Şimdi Ne Olacak? Anayasa Değişikliği Nasıl Yürürlüğe Girecek?

Referandum sonuçları açıklandı. Sandıkların tamamına yakınının açılması ile EVET oylarının yüzde 51.37 seviyesinde olduğu görüldü. Peki şimdi ne olacak? Anayasa değişikliği ne zaman yürürlüğe girecek?

16 nisan 2017 günü yapılan anayasa değişikliğine dair referandum nihayet evet oylarının çoğunluğu ile sonuçlandı. Türkiye artık resmen partili cumhurbaşkanı başka bir deyişle başkanlık sistemine geçişin en önemli adımını attı.

Anayasa değişikliğini referandumunda kesin sonuçların yüksek seçim kurulu tarafından açıklanmasından sonra Ak Parti Hükümeti artık yeni sisteme geçişi hızlandıracak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN'ın bazı maddelerin geçişi için 2019 yılı beklenmeyecek açıklamasından sonra başkanlık sistemi için çıkarılacak yasaların artık hazırlanmaya başlayacağı anlaşılıyor. Bazı kanunlarda torba yasa usulü ile değişiklik yapılacağı bekleniyor ancak bazılarının da baştan yazılması gerekiyor. Bunların başında tabi ki meclis iç tüzüğü geliyor. Yeni sistemde meclis ile yürütme tamamen ayrıldığı için tüzüğün yeniden yazılması bekleniyor. İdam tartışmalarından dolayı Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanununda değişiklik yapılması gündeme gelebilir. Müezzinoğlu'nun açıklamalarından 657 sayılı Devlet Memurları kanunun da değiştirilecek kanunlar arasında olması bekleniyor.

Referandum propagandasını Ak Parti ile ortak yürüten MHP'de nasıl bir tavır sergileneceği önümüzdeki günlerde belli olacak. Yeni sisteme geçiş aşamasında mecliste iki partinin ortak olarak çalışması bekleniyor.

Seçimde beklenenden daha düşük oranlarda evet çıkmasının yankılarının neler olacağı ise önümüzdeki günlerde netlik kazanacak. Seçimden sonra daha kucaklayıcı bir siyaset yapılacağını açıklayan Ak Parti'nin özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir'den gelen sonuçları değerlendireceği ve bunun sebepleri üzerine eğileceği bekleniyor.

Sizde bu konudaki düşüncelerinizi aşağıda bulunan yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Gündem haberlerinden ve daha fazlasından haberdar olmak için 5haber.com adresini sosyal ağlardan takipte kalın.

Facebook Sayfası için TIKLAYINFacebook Grubu için TIKLAYIN

5haber.com  |  Ankara

Özel Haber

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.