Renault Cephesinden Kötü Haber Geldi! Nissan’da Olan Hissesi Düşürülüyor!

Fransız Renault Grubu'nun Japon otomobil üreticisi Nissan'da elinde bulundurduğu mevcut yüzde 43 ila yüzde 15'lik sahiplik hissesi düşürülecek.

Yayınlanma:
Renault Cephesinden Kötü Haber Geldi! Nissan’da Olan Hissesi Düşürülüyor!

Müzakereler için piyasa kaynaklarına dayanan Japon Kamu Televizyonu'nun haberine göre, Renault'un katılım seviyesinin %15'e düşürülmesi bekleniyor.

Nissan Durumdan Memnun Değil

Nissan'ın çoğunluk hissesi Renault'a (%43) ait. Nissan'ın çok uzun süredir mevcut hisse seviyesi eşitsizliğinden rahatsız olduğu bildirildi. İki işletme, ilgili hisse seviyelerini eşitlemeye çalışıyor. Plan, hisselerin geçici olarak farklı bir firmaya devredildikten sonra kademeli olarak satılacağını belirtiyordu.

Ancak Nissan'ın, Fransız şirketin piyasaya sürmeyi planladığı yeni elektrikli araç (EV) şirketinin en fazla %15'ini satın almasına izin verildiği belirtildi. Rapora göre, Fransız ve Japon şirketlerinin yöneticileri bu görüşmelerde anlaşmaya vardı ve yönetim kurulu onayı bekleniyor. Müzakereleri tamamlamak için Nissan CEO'su Makoto Uchida'nın bu hafta Renault Group CEO'su Luca de Meo ile görüşmesi bekleniyor.

1999 Yılında Anlaşma Yapılmıştı

1999 yılında Renault-Nissan, dünyanın en büyük otomotiv şirketlerinden biri olmak için Fransız-Japon ülkesi Japonya ile güçlerini birleştirdi. Nissan, Renault'dan yaklaşık 4 milyar dolarlık bir yatırım aldı. İflasın eşiğindeki Japon şirketi için "kurtarma adımı" ile Fransız üretici, Nissan'ın en büyük hissedarı olarak Japon otomobil üreticisini geride bıraktı. Japonya'dan Mitsubishi koalisyona 2016 yılında katıldı.

Fransız müzakereci De Meo, iş birliğini yeniden tanımlamak istediklerini belirterek, "bir taraf kaybeder, diğer taraf kazanır" senaryosu yoktur. Eski Nissan CEO'su Saikawa, Fransız ve Japon şirketlerinin "eşit olmayan otomobil ittifakını Renault'un Nissan'daki payını düşürerek" çözmenin bir yolunu bulması gerektiğini belirtti.

2022'de Renault Satışları Dünya Çapında 1,4 Milyona Ulaşmıştı

Renault, 2022 yılında 1.5 milyon adede yakın otomobil satarak, 2021 yılına çok yakın bir yılı geride bıraktığını duyurdu. Dünya çapında Renault satışları 1 milyon 466 bin 729 adete çıktı. Bu satışın 832 bin 605’i Avrupa’da ve 634 bin 124 adedi Avrupa dışı pazarlarda gerçekleşti. Türkiye, 99 bin 639 araç satışı ile bir önceki yıla göre satışlarını yüzde 22,6 oranında artırarak; Renault’un binek ve ticari pazar sıralamasında 4’üncü sırada yer aldı. Renault'un en çok araç sattığı ülke ise 35 bin 971 adetle Fransa olurken, ikinci sırada 126 bin 689 ile Brezilya, üçüncü sırada ise 100 bin 338 satış ile Almanya yer aldı.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.