Sabiha Gökçen'in Vefatı'nın 15. Yıl Dönümü

Dünyanın ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen, 22 mart 2001 tarihinde, 88 yaşında hayata gözlerini yumdu. Aramızdan ayrılışının 15. yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi kızı Sabiha Gökçen anılıyor.Hayatı boyunca...

Yayınlanma:
Sabiha Gökçen'in Vefatı'nın 15. Yıl Dönümü

Dünyanın ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen, 22 mart 2001 tarihinde, 88 yaşında hayata gözlerini yumdu. Aramızdan ayrılışının 15. yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi kızı Sabiha Gökçen anılıyor.

Hayatı boyunca toplamda 8000 saat üzerinde uçuş gerçekleştiren Sabiha Gökçen 32 saat'de savaş alanında uçarak dünyanın ilk  kadın savaş pilotu olmayı başarmıştır.

Sabiha Gökçen'in Kısa Biyografisi

Sabiha Gökçen, 22 Mart 1913 tarihinde Bursa'da dünyaya gelmiştir. Babası Bursa Vilayet Başkatibi Hafız Mustafa İzzet Bey ve annesi Hayriye Hanımdır. Anne ve Babasını küçük yaşta kaybetmiş ve abisi ile birlikte zorluklar altında yaşamaya çalıştır.  12 yaşında Atatürk ile tanışma fırsatı yakalayan Sabiha Gökçen okumak istediğini Cumhurbaşkanı Atatürk'e iletir. Bunun üzerine Mustafa Kemal, Sabiha Gökçen'i evlatlık alarak yanında Ankara'ya götürür.

[caption id="attachment_764" align="alignleft" width="504"]Atatürk ve Manevi Kızı Sabiha GökçenAtatürk ve Manevi Kızı Sabiha Gökçen[/caption]

Sabiha Gökçen sırasıyla, Çankaya İlkokulu, Arnavutköy Amerikan Kız Koleji ve Üsküdar Amerikan Lisesi’nde okudu. 1935'te Türk Hava Kurumu'nun Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu'na girdi ve Pilot olmayı başardı.

1937 yılında Dersim Hava harekatına katılarak dünyanın ilk kadın savaş pilotu unvanını aldı.

1940 yılında Üsteğmen Kemal Esiner ile evlendi ancak 3 yıl sonra eşini kaybetti.

1996 yılında Amerikan Hava Kurmay Koleji'nin düzenlediği törende "dünya tarihine adını yazdıran 20 havacıdan biri" olarak seçildi. Sabiha Gökçen, bu ödüle layık görülen ilk ve tek kadın hava pilotu olmayı başarmıştır.

Son uçuşunu 1996 yılında 83 yaşında iken Falcon 2000 uçağıyla yapmıştır.

22 Mart 2001 yılında 88 yaşında hayata gözlerini yumarak aramızdan ayrılmıştır.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.