Sanal Gerçeklikte Yeni Bir Devrim! Koku Dönemi Başlıyor

Amerika üzerinde çalışmalara başlayan bir teknoloji firması birçok alanda sanal çalışmalarına devam ediyor. Bununla beraber verilecek olan sanal gerçeklik deneyimi içinde aynı zamanda koku algısını da eklemeyi başardı.

Yayınlanma:
Sanal Gerçeklikte Yeni Bir Devrim! Koku Dönemi Başlıyor

Firma tarafından geliştirilen adaptörler sayesinde sanal gerçeklik gözlüklerini kullanan kişiler aynı zamanda koku özelliği de olacak.

Oyunlarda Yanan Arabanın Kokusu Olacak

ABD’de çalışmalarına devam eden uzmanlar insanları, sanal ve hatta artırılmış gerçeklik teknolojileri ile ilgili olarak çok önemli başarılara imza attılar. "Olfaktometre" olarak adlandırılan bu sistemlerde insanların koku alma duyusunu aktifleştirmek adına yeni bir cihaz geliştirdi. Özelleştiren bu bilim insanları, bu cihazlara oyun geliştirmeyi söyledi. Sanal gerçeklik gözlüğü ile çalışmalarına devam eden firma yeni dönemde sanal gerçeklik gözlüğü takanlar için koku özelliği de ekleyecek.

Şaraplarla İlgili Oyun Geliştirildi

Daha önce de benzer çalışmalarla dünya çapında karşılaşmıştık. Özelikle İsviçre’nin en önemli üniversitelerinden birisi olan Malmö Üniversitesi tarafından yeni bir çalışma yapıldı. Uzman bilim insanlarının katıldığı bu çalışmada ortama koku verebilmek adına sanal gerçeklik ekipmanının kumandasına daha küçük bir parça eklemek zorunda kaldılar.

Bunun üzerinde dört parça burada yer alıyordu. Çalışmanın daha test edilmesi açısından şarap mahzenine girip bu kısımda da şişelerin kırıldığı bir çalışma yapıyorlar. Bu çalışmanın sonucunu test ettiler. Oynanan oyunda şişeler kırılıp içindekiler döküldükten sonra bir koku etrafa yayılmaya başlıyor.

Yapılan bu çalışma sonrasında da video oyunlar ile beraber bugüne kadar olan birçok görüntüye de odaklanmak zorunda kaldı. Konsol ve aynı zamanda PC'ler ile beraber geliştirilmiş olan kumandalar, ufak titreşimler sonucunda oyuncular için dokunsal geri bildirim sunmaya başladı.

wupzfocn-ugf9ymkzmn-0w.webp

Binlerce Koku Üretilebilir

Yapılan bu sistem ile beraber sanal ortamda bulunan objelerin kokusu, kullanıcılar tarafından algılanabilir. Yapılan cihazın her düğmesinde farklı kokular algılanabilir. Sanal gerçeklik kokusu aynı gerçek dünyadaymış izlenimi verecek.

Sanal gerçeklik üzerinden bu objelerin kokusu gerçek dünyada bulunduğu gibi yaklaştığınız zaman daha güçlü hissediliyor. Amerikalı girişimciler, koku algısıyla birlikte sanal dünyanın gerçekliğe bir adım daha yaklaştığını söylüyor.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.