Sarıkamış'ta 60 bin Şehidi 25 Bin Kişi Andı-102 Yıl Önce Sarıkamış'ta Ne Olmuştu? 60 Bin Asker Nasıl Şehit Oldu?

102 yıl önce Sarıkamış'ta soğuktan ve açlıktan şehit olan 60 bin Mehmetçik için Kars'ta 25 bin kişinin katılımı ile bir anma töreni gerçekleşti. Peki Sarıkamış'ta neler olmuştu. 60 bin askerimiz Sarıkamış'a neden gönderilmişti? İşte detaylar.

Yayınlanma:
Sarıkamış'ta 60 bin Şehidi 25 Bin Kişi Andı-102 Yıl Önce Sarıkamış'ta Ne Olmuştu? 60 Bin Asker Nasıl Şehit Oldu?

Tarihimizde farklı bir yerleri olan Sarıkamış şehitleri için 102'nci yıldönümünde saygı ve anma törenleri düzenleniyor.

Bundan tam 102 yıl önce Enver Paşa komutasında Sarıkamış'a gitmek için yola çıkan ve dönemin zor şartları altında soğuktan donarak şehit olan 60 bin askerimiz için 'Türkiye Şehitleri ile Yürüyor' sloganıyla yürüyüş düzenlendi. Hava sıcaklığının sıfırın altında 6 derecede olduğu Kars'ta yapılan yürüyüşe, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile birlikte Türkiye’nin dört tarafından Kars'ın Sarıkamış İlçesine akın eden 7’den 70’e her yaştan yaklaşık 25 bin kişi katılımda bulundu.

Enver Paşa komutasındaki birlikler, 22 Aralık 1914- 15 Ocak 1915 tarihleri arasında Sarıkamış’taki Allahuekber Dağları’nda Rus kuvvetlerini püskürtmek isterken ağır kış koşulları ile karşılaştı. Genelkurmay Başkanlığı kayıtlarına göre 60 bin asker şiddetli soğuk, açlık ve yetersiz kıyafete yenilerek şehit düştü. Erzurum'daki 9’uncu Kolordu Komutanlığı ile Sarıkamış’taki askeri birliklerde görevli subayların Allahuekber Dağları’ndaki sessiz anma törenleri, Alaattin Karaca başkanlığındaki dönemin Dağcılık Federasyonu ile 2003 yılında Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı olan Necati Bölükbaşı ve Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez’in çabaları ile kamuoyuna mal edildi.

Türkiye’nin dört bir tarafından gelen ve her yaştan yaklaşık 25 bin kişi, şehit düşen Mehmetçikleri anmak için Sarıkamış’ın Kızılçubuk Köyü’nde buluştu. 'Türkiye Şehitleri ile Yürüyor' sloganıyla düzenlenen yürüyüşe Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Bölge Valileri, Milletvekilleri, Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev, İl ve ilçe Belediye Başkanları, bölge komutanları, askerler, 15 Temmuz şehitlerinin yakınları, izciler, sivil toplum kuruluşları öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Katılımcılara kamyonlarla erzak, Türk bayrağı dağıtıldı ve şehitler için Kuran-ı Kerim okundu.

Saat 10.30'da başlayan yürüyüşte katılımcılar dev bayrak ve Atatürk Posterleri ile 'Şehitler ölmez vatan bölünmez' sloganlarıyla sıfırın altında 6 derece olan soğukta yürüyüşe başladı. Zorlu yürüyüşe katılanlar 8 kilometrelik Şehit Kurmay Albay Faruk Sungur yolunu izleyerek Yukarı Sarıkamış Mahallesi'ndeki tören alanında sonlandıracak.

5haber.com  | Kars

DHA

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.