Seçim Kanununda Mühürsüz Oylar İçin Yer Alan Hüküm Ne? Mühürsüz Oylar Sayılır mı?

Mühürsüz oy pusulası tartışmaları devam ederken en çok araştırılan konulardan biri de seçim kanunu oldu. Peki seçim kanununda mühürsüz oy pusulası için ne deniyor? Mühürsüz pusula için seçim kanununda hangi hüküm yer alıyor? İşte seçim kanununda bunun ile ilgili yer alan hüküm.

Yayınlanma:
Seçim Kanununda Mühürsüz Oylar İçin Yer Alan Hüküm Ne? Mühürsüz Oylar Sayılır mı?

Referandumun sona ermesi ile birlikte tartışmalar başladı. Tartışmaların odağında YSK var. Bazı oyların mühürsüz zarflarda olması ile gündeme gelen tartışmalara YSK Başkanı cevap verdi ve daha önce de bu şekilde bir sıkıntı ile karşılaştıklarını, ancak zarfı mühürsüz olan oyların da sayıldığını söyledi. Peki seçim kanunu bu konuda ne diyor. Mühürsüz oylar sayılır mı? İşte seçim kanununda yer alan hüküm.

Seçim kanununda konu ile ilgili, "Sandık kurulunca verilen biçim ve renkte olmayan, üzerinde ilçe seçim kurulu ve sandık kurulu mührü bulunmayan, tamamı yırtılmış olan, üzerinde ilçe seçim kurulu ve sandık kurulu mührü dışında herhangi bir mühür, imza, yazı, parmak izi veya herhangi bir işaret bulunan zarflar geçersiz sayılır." ifadelerine yer veriliyor ve şu şekilde devam ediliyor: "Ancak, zarfın üzerinde, herhangi bir şekilde leke veya çizik olsa bile, bunun özel işaret koymak amacıyla yapıldığının kesin olarak anlaşılamaması halinde, bu zarflar geçerli sayılır.

İtiraza uğrayan zarflar ile itiraza uğramadan geçersiz sayılan zarflar, başkan tarafından bir kenara ayrılır. Sandık kurulu, bütün zarflar kontrol edildikten sonra, itiraza uğrayan zarfları inceleyerek, geçerli veya geçersiz sayılması yönünde kararını verir. Bundan sonra, o sandıktan çıkan geçerli ve geçersiz oy zarflarının toplam sayısı ayrı ayrı o seçim türüne ait özel tutanağın ilgili yerine işlenir. Geçersiz zarflar paketlenir ve paketin üzeri mühürlenerek zarf sayısı yazılır. Bu zarflar saklanır ve kesinlikle açılmaz." (T24)

5haber.com  |  Ankara

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.