Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic Rusya’ya Herhangi Bir Yaptırım Uygulamayacaklarını İfade Etti!

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, ülkesinin Rusya’ya herhangi yaptırım uygulamayacağını ve Batı ülkeleri ile ilişkileri bitirmeyeceğini ifade etti.

Yayınlanma:
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic Rusya’ya Herhangi Bir Yaptırım Uygulamayacaklarını İfade Etti!

Vucic, Kosova meselesinin çözümünde ABD ile Avrupa Birliği tarafından desteklenen Fransız - Alman Planı’nın detaylı olarak ele alındığı Sırbistan Meclisi oturumunun sonunda açıklamalar yaptı. Ülkesinin önünde zor bir sürecin olduğunu vurgulayan Aleksandar Vucic, “Sırbistan müzakerelerden vazgeçmeyecek, Batı ile ilişkilerini bitirmeyecek ve Rusya’ya herhangi bir yaptırım uygulamayacak” diye konuştu.

Sırp lider Vucic, “Bu durumdan mutluluk duymuyorum ama (Rusya’ya) yaptırım uygulanmadığı zaman sonuçlara nasıl dayanabiliriz bilmiyorum. Bu yaptırımları uygulamamanın sonucunu ödüyoruz ama bu, liderliğimizin siyasi taahhüdü sorunudur” diye söyledi.

Aleksandar Vucic, Ukrayna’daki savaştan sonra durumun eskisi gibi olmadığını belirterek, Batılı güçlerin Kosova’daki “meseleyi” bir an önce çözmeye çalıştığını söyledi. Meclis oturumunun yarın devam etmesi bekleniyor.

h-55681352-scaled-1-1920x1255.jpg

Sırbistan Meclisinde Gerginlik Yaşandı!

Sırbistan Meclisinde dün sabah saatlerinde başlayan ve Kosova sorunuyla Fransız - Alman Planı’nın görüşüldüğü oturumda gerginlik yaşanmıştı.

Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’in konuştuğu sırada muhalefet milletvekilleri, usul kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle Sırp liderin konuşmasını keserek “İhanet” ve “Kosova’yı vermeyiz” sloganları atmıştı. İktidar milletvekillerinin olaya engel olmak istemesiyle Mecliste gerginlik yaşanırken, iktidar ve muhalefet milletvekilleri arasında kısa süreli fiziksel müdahale yaşanmıştı. Vucic ise sözünü kesmek isteyen milletvekillerini “hain” diye nitelendirmişti.

Fransız - Alman Planı Detayları!

AB, Kosova ile Sırbistan'ın birliğe entegrasyon sürecinin ilerlemesi için iki ülke arasındaki meseleleri giderebilecek nihai bir anlaşmaya varılmasını şart koşuyor. Taraflar, ABD ile AB'nin tüm üyeleri tarafından desteklenen, kamuoyunda "Fransız - Alman Planı" olarak bilinen konu üzerinde müzakere yürütüyor.

Medyaya sızdırılan plana göre, Kosova'nın, ülkede çoğunlukla Sırpların olduğu belediyelerde Sırp Belediyeler Birliği kurulmasına izin vermesi gerekiyor. Sırbistan'dan ise Kosova'nın toprak bütünlüğüne saygı duyulması ve uluslararası kuruluşlara üye olunmasına izin verilmesi isteniyor.

Sırbistan, 2008 yılında tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı kendi toprağı gibi görüyor. Belirli aralıklarla karşı karşıya gelen Sırbistan ve Kosova, Avrupa Birliği arabuluculuğunda 2011'de başlatılan Belgrad - Priştine Diyalog Süreci kapsamında ilişkilerin normalleşmesi ve iki ülkenin birbirini tanıması için ortak bir yol bulmaya çalışıyor.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.