Soma faciası 3 yaşında (3 yıl önce Soma'da 301 aile babasız kaldı)

Bundan 3 yıl önce Manisa'nın Soma İlçesinde meydana gelen olayda 301 madenci, göçük altında kaldı ve hayatını kaybetti. Peki Soma'da neler yaşandı? Soma'daki kaza nasıl oldu? Kaza sonucu neler yaşandı? İşte Soma maden faciası ile ilgili detaylar.

Yayınlanma:
Soma faciası 3 yaşında (3 yıl önce Soma'da 301 aile babasız kaldı)

Bundan 3 yıl önce Manisa'nın Soma İlçesinde Türkiye tarihinin en büyük maden faciası gerçekleşti.

13 Mayıs 2014 yılında Manisa'ya bağlı olan ve madenleri ile bilinen Soma İlçesinde kömür madeninde çıkan yangın sonucu 301 madencimiz, yangın ve göçük sonucu hayatını kaybetmişti. Türkiye tarihinin en büyük maden faciası olan bu kaza, Soma Holding şirketlerinden Soma Kömür İşletmeleri A. Ş. tarafından işletilen maden ocağında meydana gelmişti.

Burada meydana gelen olayda, patlamanın elektrikli ekipmanlardan kaynaklı olduğundan şüphe edilmişti. Patlama sonucu çıkan yangın, vardiya değişimi sırasında meydana gelmesi sonucu faciayı daha da korkunç boyutlara getirmiştir. Vardiya değişimi sırasında meydana gelen patlamada 787 işçinin patlama esnasında yer altında kaldığı biliniyor.

17 Mayıs 2014 tarihinde, toplamda 301 kişinin hayatını kaybettiği ve içeride kimse kalmaması sebebiyle kurtarma çalışmalarının sona erdiği yönünde resmi kaynaklardan bir açıklama yapılmıştı.

Türkiye'de madenciler için bu kaza bardağı taşıran değil, bardağı adeta kırıp parçalayan olay olarak tarihe geçti. 2013 yılı sonunda ülkedeki madenlerde tehlikeli çalışma koşullarının olduğu protesto başlatan işçiler, bu konunun artık çözülmesini istedi. Türkiye Büyük Millet Meclisi, ilgili madenin güvenliğinin araştırılması teklifini Soma'da meydana gelen facianın gerçekleşmesinden yalnızca yirmi gün önce reddetti.

Facianın gerçekleşmesinden sonra Türkiye genelinde üç günlük milli ulusal yas ilan edildi. Türkiye'nin dört bir yanında protestolar düzenlendi ve düzenlenen protestolarda bu duruma tepkiler dile getirildi. Öte yandan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde iki gün ve Pakistan'da bir gün ulusal yas ilan edildi.

Bizde Soma faciasının 3. yılında, kazada hayatını kaybeden işçilerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyoruz.

5haber.com  | Ankara

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.