Son Dakika: Hollanda Krizi Sonrasında İlk Özür Geldi

Canlı yayında açıklamalarda bulunan Başbakan Binali Yıldırım, Hollanda krizi ile ilgili önemli bilgiler ve son dakika gelişmelerini kamuoyu ile paylaştı. İşte Başbakan'ın o açıklamaları.

Yayınlanma:
Son Dakika: Hollanda Krizi Sonrasında İlk Özür Geldi

Başbakan Binali Yıldırım, Habertürk'te katıldığı canlı yayın programında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Hollanda krizi ile ilgili önemli gelişmeleri kamuoyu ile paylaşan Başbakan Yıldırım, Hollanda Başbakanının yemek teklif ettiği yönünde basında çıkan haberleri doğruladı. Başbakan yaptığı açıklamanın devamında ise konsolos gözaltı sı içinde özür dilendiğini belirtti.

Aşırı sağ siyasetin islamofobiye zemin hazırladığını söyleyen Başbakan Yıldırım, “Avrupa’nın belli başlı ülkelerinde seçimler var, bunların da bu sürece olumsuz katkısı olduğunu düşünüyorum. Avrupa’da son yıllarda İslamofobi, ırkçı söylemler ve milliyetçilik akımları aşırı sağ siyaset zemin kazanıyor. Bu da merkez siyaseti tehdit ediyor. Bunun üzerine tabi iç siyaset bir anlamda oluşan rekabet karşısında aşırı söylemleri de beraberinde getiriyor. Bizim orada 5 milyonun üzerinde soydaşımız var. Dolasıyla buradaki her türlü söylem Türkiye ile ilişkilendiriliyor ve yaşanan bu durum ortaya çıkıyor." sözlerini söyledi.

AB'de Aklı Selimlerin Sesi Çıkmıyor

Konuşmasında AB'yi eleştiren Başbakan Yıldırım, "Bizim duruşumuz çok net, Avrupa’ya diyoruz ki siz gelecek vizyonunuzu gözden geçirin. AB’nin artık bir bürokrasi devleti olduğu, büyümenin gerçekleşmediği, insanların refah endişesinin günden güne arttığını bundan dolayı da içe kapanma yoluna gittiğini görüyoruz. Avrupa’nın aklı selimi vicdanı olan büyük bir kitle var, bunların çok sesi çıkmıyor. Bir de marjinal siyasetin içinde olan ve bundan siyasi rant sağlamaya çalışan partiler var, onlar bizi hedef alıyorlar. Eminim ki Avrupa’nın o sessiz yığınları Türkiye ile ilişkilerin iyileştirilmesinden yana. İlişkileri germenin şüphesiz bize faydası olmaz Avrupa’ya daha çok zararı olur, (Yıldırım, burada önce ‘faydası olur’ dedi ancak daha sonra ‘düzeltiyorum faydası olmaz’ diye düzeltti.)" dedi.

Krizin Sona Ermesi İçin Hollanda'dan Beklenen Ne?

Başbakan Yıldırım, Hollanda ile yaşanan krizin aşılması için Hollanda'dan istenenler sorusuna, "Dışişleri Bakanımızın uçağının indirilmemesi diplomaside gelinen en uç noktadır, en büyük ayıp, yanlıştır. Aile Bakanımıza da bu muamelenin yapılmış olması, artık işi kontrolden çıkarmıştır, burada bir fiili durum var, bunun karşılığı aynı yöntemlerle verilecektir. Bu konuda özür, artı işin müsebbiplerinin ortaya çıkarılıp hesabının sorulması, köpekli saldırıya uğrayıp coplanan vatandaşlarımızdan mağdur olanların haklarının iade edilmesi, artı bütün diplomatik uçuşları ziyaretleri askıya aldık, bir de büyükelçilerinin gelmesini istemiyoruz dedik, bunlar hemen alınabilecek tedbirler. Bundan sonrası izlenecek ve zamanı zemini şartları oluştuğunda karşılık verilecektir. Ama bizim amacımız ne Hollanda ne Avrupa ile tamamen ilişkileri kesmek değildir. Bunu yapan biz olmayız. Ama tırmandırmaya devam ederlerse Türkiye altında kalmaz, karşılığını verir. Bu bölgenin güvenliği Avrupa’nın güvenliği anlamına gelir, bu işin hesabını kitabını yaparken biz bir düşünürken onların bin düşünmesi gerekir." cevabını verdi.

Hollanda Başbakanından Yemek Teklifi

Hollanda Başbakanının yemek teklifinde bulunduğunu belirten Başbakan Yıldırım, "O gece kriz tırmanınca açıklama yapmadan önce görüşmeyi arzu ettik, birkaç kez de görüştük, tamamen yapılan bu işin yanlış olduğu düzeltilmesi gerektiği, bunun ilişkilerimize zarar vereceğini ihtiva eden bir görüşmeydi. Bu noktaya gelmesini istemiyorduk diyerek kendine göre haklı gerekçelerini sıraladı, bu işler bittikten sonra oturup bir yemek de yiyelim dedi, biz de karşılık vermedik. Konuşma tonumuzdan böyle bir teklifte bulunma ihtiyacı duymuş olabilir diye düşünüyorum. Can sıkıntısıyla bazı şeyleri konuştuk, sesimizi yükselttik, karşılıklı olarak. Bizim büyükelçimiz de burada, bir süre gitmeyecek. Maslahatgüzar ve konsolosumuzu da bir ara gözaltına aldılar, sonra yanlış olduğunu söyleyip özür dilediler. Bu konuda uluslararası hukuktan kaynaklanan bütün yolların takibi yapılacak." açıklamalarında bulundu.

5haber.com  |  Ankara

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.