Tam 6 Yıl Önce Bugün, Türkiye'nin En Karanlık Günüydü

Soma maden faciasının üzerinden tam 6 yıl geçti. 6 yıl önce bugün yaşanan Soma Maden Kazası'nın acısı hala devam ediyor.13 Mayıs 2014 gününde Soma Kömür İşletmeleri'ne bağlı bir ocakta meydana gelen yangın ve su basması...

Yayınlanma:
Tam 6 Yıl Önce Bugün, Türkiye'nin En Karanlık Günüydü

Soma maden faciasının üzerinden tam 6 yıl geçti. 6 yıl önce bugün yaşanan Soma Maden Kazası'nın acısı hala devam ediyor.

13 Mayıs 2014 gününde Soma Kömür İşletmeleri'ne bağlı bir ocakta meydana gelen yangın ve su basması sonucu 301 işçi hayatını kaybetmişti. Maden kazasına sebep olan ihmallerden hiçbiri gün yüzüne çıkmadı. Büyük tartışmalarla davası devam eden Soma maden kazasında "taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme" suçundan açılan davalar neticesinde bugüne kadar denetimli serbestlikle ve tahliye olanlarla beraber ceza evinde sadece 4 tutuklu kaldı.

Maden işletmelerinin sahibi Alp Gürkan'ın yargılanmadığı davada, maden işletmecisi olarak görev yapan Alp Gürkan'ın oğlu Can Gürkan 2018'in temmuz ayında infazını tamamlayarak ceza evinden çıktı.

Cumhuriyet tarihinin en büyük, dünyanın ise son 50 yılının en büyük ikinci maden kazası olan Soma Maden kazasında şu an hapiste Genel Müdür Ramazan Doğru, Teknik Müdür İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik ve Teknik Nezaretçi Ertan Ersoy bulunuyor. Doğru ve Adalı'nın iki buçuk yıl daha yatması beklenirken Çelik ve Ersoy'un infazlarının tamamlanmasına 5 ay 15 gün var.

Soma'da Ölüm Sayısı Neden Fazla Olmuştu?

Soma Maden kazasında meydana gelen yangın ve göçük tam işçilerin vardiya değişim saatlerinde meydana gelmişti. Bu durumda iki vardiyadan da pek çok işçi o esnada yerin altındaydı. Ayrıca yangın sensörlerinin uzun bir zamandır uyarı verdiği ve yangının meydana geldiği zamandan birkaç gün önce kapatılarak hiçbir tedbir alınmadığı ortaya çıkmıştı. Madende güvenli madenciliğin gerçekleşmesi için kaç işçinin çalışması gerektiği konusunda uzun tartışmalar yapılsa da kurtarılan işçilerle beraber en az 787 işçinin o sırada madende olduğu biliniyor. facianın yaşlandığı madenin bir çok girişi betonla kapatıldı ancak bir girişinde hala çalışmalar devam ediyor. Maden çalışanları çalışmanın kontrollü kapatmanın bir parçası olduğunu iddia ediyor.

https://www.5haber.com/soma-faciasi-3-yasinda-3-yil-once-somada-301-aile-babasiz-kaldi-37771.html

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.