Teknoloji Harikası Karbon Fiber İstanbul’a Geliyor!

Deprem söylentileri arttıkça İstanbul’da gergin bir hava ön plana çıkıyor. Özellikle eski binalar söz konusu olduğunda bu durum daha da ciddiyetini ortaya çıkarmaya devam ediyor. Bu konuda en son haber İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan geldi.

Yayınlanma:
Teknoloji Harikası Karbon Fiber İstanbul’a Geliyor!

İmamoğlu: İstanbul'da olası bir depremde yıkılma riski taşıyan binaların "karbon fiber yöntemi" ile korunacağını söyledi. Deprem bölgesinde bir bina bu yöntemle ayakta kaldığını ekledi.

İmamoğlu Malzemeyi Yerinde İnceledi

Yaptığı açıklamada İmamoğlu, "Kentsel dönüşüm anlamında 25 yıl heba oldu. Bu hızla devam ederse ancak 100 yılda tamamlayabiliriz dedi.

O yüzden İstanbul'da olası bir depremde mutlaka yıkılacak binalarda insanlarımızı kaybetmeyelim diye acilen karbon fiber yöntemiyle koruma sistemine geçiyoruz" şeklinde açıklama yaptı.

maxresdefault.jpg​​​​​​​

Güçlendirme Bedeli Nasıl Karşılanacak?

Ortaya çıkan güçlendirme maliyetinin İBB tarafından karşılanacağını açıklayan İmamoğlu, "İstanbullular bunu 3 yıla yayılmış taksitler halinde geri ödeyecek. Bu sayede ölüm riskini azaltmış olacağız" dedi.

Karbon Elyaf Nedir Ne İşe Yarar?

Karbon fiber pek çok sektörde de kullanılan, metallerden çok daha güçlü ve hafif olan ve strese dayanıklı ve son teknoloji ürünü bir malzemedir. İnsan saçından daha da küçük filamentler halinde yapılır. Bu özelliği ile yüzde 95'ten fazla karbon atomundan oluşur.

Karbon elyafın çelikten daha dayanıklı olduğunu da unutmamak gerekmektedir. Başka bir deyiş ile yıkılması söz konusu olan eşya yada binanın sarılarak daha yüksek korunma imkanı ile binalarda uzun süren dayanıklılık sağlamaktadır.

Diğer Teknik Özellikleri

Ortalama bir karbon fiber aynı hacimdeki çelikten daha sağlam filamentlerden oluşur. Bu filamentler daha sonra 1 mm'den daha ince bir kumaş halinde dokunmaktadır.

Karbon elyafın yapısı çelikten çok çok daha hafif olmasına rağmen çelikten daha neredeyse 6 kat daha dayanıklı olduğu bilinmektedir.

İpek yumuşaklığındaki liflere sahip olan karbon elyaf, istenildiği şekle sokulabiliyor ve kolon, kiriş gibi kullanılan yüzeylere epoksi reçine ile yapıştırılabiliyor. Bu sayede binalara istenilen oranda elastikiyet verildiği için hızlı bir şekilde mukavemet sağlanıyor. Bu da hızlı bir şekilde kullanım kolaylığı olarak da geri dönüyor.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.