Türkiye'de Kadın Yönetici Sayısı Son 5 Yılda Yüzde 11' den 14' e Yükseldi

Sabancı Üniversitesi tarafından düzenlenen IV. Türkiye Kadın Direktörler Konferansı'nda Türkiye'deki kadın yöneticilere yönelik veriler açıklandı. İşte konferansın detayları.

Yayınlanma:
Türkiye'de Kadın Yönetici Sayısı Son 5 Yılda Yüzde 11' den 14' e Yükseldi

Halka açık şirketlerdeki kadın direktörlere ilişkin hazırlanan rapora göre kadın yönetim kurulu üyesi sayısında artış gözlemlendi. Açıklanan verilere göre kadınların yönetim kuruluna katılmadaki artışları yüzde 11.5' ten 14.2 seviyesine kadar çıktı.

Sabancı Üniversitesi tarafından hayata geçirilen ve bu yıl IV. düzenlenen Türkiye Kadın Direktörler Konferansı, Zorlu Performans Sanatları Merkezinde düzenlendi. Bağımsız Kadın Direktörler Projesi kapsamında düzenlenen konferansta iş dünyasının kadın direktörleri bir araya geldi.

Düzenlenen konferansın açılış konuşmasını IFC Doğu Avrupa ve Orta Asya Toplumsal Cinsiyet Sorumlusu Sammar Essmad yaptı. Konuşmasına, kadınların üst yönetimde yer almalarının IFC'nin temel konuları arasında olduğunu belirterek başlayan Essmad, açıklanan; kadınların yönetim kurullarında bulunma oranlarının Türkiye adına güzel bir haber olduğunu belirtirken, bu gelişmenin Türkiye’deki özel sektörün gelişmesi ve ekonomiye daha da katkıda bulunmasına yardımcı olacağını belirtti. IFC'nin cinsiyet uçurumunu ortadan kaldırmak için çalışmalar yürüttüğünü belirten Sammar Essmad “Türkiye’de yönetim kurullarında kadın oranı arttı ancak gidecek yolumuz var. Türkiye’de firmaların sadece yüzde 5’i kadın yöneticilere yer veriyor” dedi. Sammar Essmad “Yönetimde cinsiyet eşitliğinin sağlanması şirketlerin; finansal performansını, yatırımcı güvenini ve itibarını yükseltir” açıklamalarında bulundu.

Son Beş Yılda Oran Yükseldi

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Melsa Ararat ise yaptığı açıklamada, Sabancı Üniversitesi tarafından hazırlanan ve Borsa İstanbul’da işlem gören 410 şirket içinde yapılan “Türkiye’de Halka Açık Şirketlerde Kadın Direktörler 2016” raporunu açıkladı. Rapora göre, 410 şirketin 168’i yönetim kurulunda kadın üye bulundurmuyor. Geriye kalan 262 şirketin yönetim kurullarını oluşturan 2 bin 813 direktörün yüzde 14.2’sini oluşturan 304’ü kadın üyeler. 304 kadın direktör toplam 399 direktörlük sandalyesine sahip. 399 sandalyenin 224’ünde icracı olmayan ancak bağımsız olmayan, 102’sinde bağımsız ve 73’ünde icracı üye olarak görev alan kadınlar oturuyor. Bağımsız kadın direktörlerin toplam yönetim kurulu üyelerine oranı ise yüzde 6.5.

Melsa Ararat konuşmasında “Son beş yılda Borsa İstanbul’da halka açık şirketlerde kadın yönetim kurulu üyesi oranı yüzde 11.5’ten yüzde 14.2’ye yükseldi. 2012 yılından beri yönetim kurullarında en az bir kadın üye olan BIST şirketlerinin oranında yaşanan yavaş ama olumlu değişimi göstermektedir. 2012 yılında yönetim kurullarında en az bir kadın üyesi olan şirketlerin oranı %52,9 iken bu oran 2016 yılında %59 olmuştur. Ayrıca BIST’te listelenmiş şirketlerin %10’unda en az 3 kadın direktör bulunmaktadır. Araştırmalara göre kadınların azlık durumundan çıkarak kurullarda etkin olarak işlev görmesi için gerekli eşik sayı üçtür.” dedi.

Kadınlara Çok İş Düşüyor

Toplantının ana tema konuşmasını, IBM Türk Genel Müdürü Defne Tozan yaptı. Tozan, yeni dünyada roller yeniden tasarlanırken kadınlara çok iş düşeceğine değinen Defne Tozan iş dünyasının erkek egemen bir alan olması sebebiyle kadınların burada yer almak için daha fazla çaba harcamaları gerektiğini belirtti. Çalışanlarına eşit şartlar sunan IBM’de çalıştığı için kendini şanslı olarak gördüğünü söyleyen Defne Tozan, Türkiye’nin refahı için düşünen, okuyan kız çocuklarının ve kadın yöneticilerinin gerekliliğine dikkat çekti.

Bu yıl dördüncüsü BIST Yıldız Pazar’da yer alan şirketlere verilen Kadınlarla Güçlendirilmiş Yönetim Kurulu Ödülü’ne Adana Çimento T.A.Ş., Alcatel Lucent Teletaş Telekomünikasyon A.Ş. ve Avivasa Emeklilik ve Hayat A.Ş. layık görüldüler.

5Haber.com  | İstanbul

DHA

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.