Türkiye'de Yıllardan Beri Süregelen Oluşumlar: Cemaat

Türkiye neden sürekli olarak cemaatlerin etkisi altındadır? Cemaatler Türkiye'de nasıl oluşup bu kadar kolay yayıla biliyorlar?

Yayınlanma:
Türkiye'de Yıllardan Beri Süregelen Oluşumlar: Cemaat

Türkiye'de cemaat ve tarikat meseleleri tarihten günümüze kadar süregelmiş bir geleneğe dönüştü.

Yüzde 99 'u Müslüman vatandaş olan ülkemizde yıllardan beri süregelmiş bir cemaat veya tarikat geleceği var. Kelime anlamı olarak, ibadet etmek için bir araya gelen topluluk manasına gelen cemaat, Sosyolojik anlamında ise üyelerinin ortaklaşa paylaştıkları bir şeye, bir ideolojiye veya kimlik arayışına dayanan, özel olarak oluşturulmuş bir toplumsal ilişkiler bütünü olarak adlandırılmaktadır.

Sosyolojik Olarak Cemaat Tanımı

Ülkemizde cemaat harekatliliği ya da oluşumu genellikle sözlük anlamının dışında, sosyolojik anlamı ile yapılmaktadır. Bu oluşumlarda en başta ibadet etmek için bir araya gelen grup, potansiyellerinin farkına vardıktan sonra, kendilerine bir ideoloji oluşturarak bu ideoojinin peşinden gitmekte ve bu hareketi öncelikle çevresindekelere aşılamaktadırlar. Bunun en basit örneği olarak ta yakın zamanda darbe girişimini gerçekleştirmiş örgüt olan FETÖ gösterilebilir.

En başta (sözde) ibadet etmek ve islamı dünyaya tanıtmak için bir araya gelen; önderleri olarak Fethullah Gülen'i seçen grup, asıl niyetleri olan devlet içinde yapılanma ve Türkiye Cumhuriyetini ele geçirme amaçlarına hizmet etmeye başlamıştır. Bu kapsamda ise devlet erkanının her bir kademesinde hayati önem taşıyan mevkilere kendi adamlarını yerleştirmiş ve asıl planı olan 15 Temmuz darbe girişimine zemin oluşturmaya başlamıştır.

Türkiye'de Neden Sürekli Cemaat Yapılanmaları Var?

Çok büyük bir çoğunluğu Müslüman vatandaşlardan oluşan ülkemizde, beraber ibadet etmek ve toplu istiğfar etmenin daha sevap olduğu görüşü, insanları İslam çatısı altında toplamaktadır. Belli bir çatı altında toplanan gruplar, belli bir yerden sonra oluşum içinde girmektedir.

"İslam'da birlik ve beraberlik esas noktalar arasında yer almaktadır. Bu nedenle toplu yapılan ibadetler Allah katında daha makbul ve sevap sayılmaktadır." Bu görüşü istismar edenler, oluşturdukları cemaatlerle insanları yalan yanlış beyanlarla farklı yönlendirebilmektedir.

Türkiye'deki Belli Başlı Cemaatler

Altıparmakoğlu Cemaati, Bilim Araştırma Vakfı, Cerrahilik, Erenköy Cemaati, Galibi Tarikatı, Gülen Hareketi, Halvetilik, Işıkçılar Cemaati, Kızıl İmamcılar, Menzil Cemaati, Nur Cemaati, Süleymancılar, İskenderpaşa Cemaati, İsmailağa Cemaati (Kaynak Vikipedia)

5Haber.com  | Ankara

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.