Türkiye'nin Kanayan Yaraları: İşsizlik ve İş Kazaları

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Türkiye'de işsizlik ve çok sık görülen iş kazaları ile ilgili bazı açıklamalarda bulundu. İşte o açıklamalar.

Yayınlanma:
Türkiye'nin Kanayan Yaraları: İşsizlik ve İş Kazaları

Cumhuriyet Halk Partisi Kayseri Milletvekili Çetin Arık, İş kazalarında Türkiye'nin Avrupa'da birinci, dünyada ise üçüncü sırada olduğunu önü sürerken, öte yandan iş arayıp bulamayan ya da umutsuzluğa kapılanların sayısının da 6 milyona ulaştığını söyledi.

CHP'li Arık, Türkiye'nin kanayan yaralarından işsizlik ve iş kazaları ile ilgili açıklama yaptı. TUİK verilerine göre işsizlik oranının yüzde 11,3 olduğunu belirten Arık, işsiz sayısının da her geçen gün arttığına dikkat çekti. Arık, şöyle dedi:

"İşsiz sayısı bir önceki yıla göre 5 bin kişi artarak 3 milyon 493 Bin kişiye ulaşmıştır. Bu maalesef bu rekor. İş aramaktan umudunu kesen bir başka deyişle ‘işsizlik kader’ diyen ve bir köşeye çekilen, içine kapanan yurttaşlar var. Ülke de şu an yaklaşık 6 milyon işsiz var. 78 milyonluk ülke için bu tablo çok büyük tehlikenin kapıda olduğunun göstergesidir. Bu nedenle bu sorun, siyasi tartışmaların ötesinde ciddiyetle üzerinde durulması gereken bir durum. Yaşanan bu tehlike mutlaka bertaraf edilmelidir. Ne yazık ki bu konuya gereken hassasiyet gösterilmiyor. AKP'nin güvencesiz, esnek ve uzaktan çalışmaya dayalı iş gücü politikaları okula gitmesi gereken çocuklarımızı iş cinayetlerinde yitirmemize de neden oluyor. Okulda eğitim görmesi ve bunun yanında oyun oynamaları gereken çocuklar ne yazık ki ekmek parası için tarlada çalışmak zorunda kalıyorlar. Çocuk işçiliği konusundaki istismar da ortadan kaldırılmalıdır. AKP’nin yanlış politikaları, bu konuda da olumsuz tabloyu karşımıza çıkarıyor. 4+4+4 eğitim sistemi ile zorunlu ilköğretim yaşı 6-13’e çekilmesi de çocuk işçiliğini artırmıştır. Ucuz iş gücü görülen çocuklar olumsuz koşullarda çalıştırılıyor. İş cinayetlerine büyükler gibi çocuklarda kurban ediliyor. Elde edilen bazı verilere göre yaşamını yitiren bin 235 işçinin 59’u çocuk işçi. Yani iş cinayetlerinde çocuk ve büyükler ölüyor. Siirt’te son yaşanan maden kazasında olduğu gibi. Orada hayatlarını kaybeden işçilerimize Allah’tan rahmet, ailelerine baş sağılığı diliyoruz. İnşallah diğer işçilerinizden de olumlu haberler gelir. Bundan sonraki süreçte de iş güvenliği konusunda atılması gereken adımlar atılır."

5haber.com  | Ankara

DHA

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.