VAR'da Devrim Var - İtiraz Hakkı Yolda

Futbolda yıllar süren hatalı hakem kararlarının VAR sistemiyle birlikte tarihe gömüleceği düşünülmüştü. Ama beklenen olmadı. Hakemler hatalı kararlarıyla gündeme gelmeye devam ederken maç içerisinde yaptıkları maddi hatalara...

Yayınlanma:
VAR'da Devrim Var - İtiraz Hakkı Yolda

Futbolda yıllar süren hatalı hakem kararlarının VAR sistemiyle birlikte tarihe gömüleceği düşünülmüştü. Ama beklenen olmadı. Hakemler hatalı kararlarıyla gündeme gelmeye devam ederken maç içerisinde yaptıkları maddi hatalara bir de VAR'a gitmesi gerekirken gitmemesi yüzünden eleştirilerin odağı olmaya başladı.

Süper Lig'de 7 takımın kıyasıya şampiyonluğa oynadığı bu sezon hakemlerin VAR'a gitmesi gerekirken gitmemesi yüzünden eleştirilse de Fenerbahçe Aytemiz Alanyaspor maçı sonrasında TFF Başkanı Nihat Özdemir '"Son günlerde hakemlerimiz Türkiye'nin gündemine çok oturdu. Mehmet Sepil'in isteği ve arzusuyla MHK Başkanı Zekeriya Alp, Başkan Yardımcısı Oğuz Sarvan ve VAR Koordinatörü Barış Şimşek, başkanlara uygulamaları anlattılar, başkanları dinlediler. Gördük ki yapılan işlemler, uygulamaların nasıl olduğunu, hakem hatalarının nasıl olduğunu uzun süren toplantıda anlattılar. 13 haftamız kaldı. Görüyoruz ki ligde 7 hatta 8 takımın şampiyonluğa oynadığı bir sezon geçiriyoruz. Son dönemde böyle bir lig yaşanmadı. VAR sisteminin uygulanmasıyla, bugün bütün bu takımlar artık şampiyonluğa oynar hale geldi. Bundan herkesin mutlu olması lazım" dedi. Ancak bu sözler de suları durdurmadı.

Dünyada uygulanan VAR (Video Asistan Hakem-Video Assistant Refree) sistemi basketbolda da NBA'de uygulanıyor. NBA'de her bir koçun maç boyunca 1 kez itiraz hakkı bulunuyor. maçın kritik dönemlerinde koçlar bu itiraz haklarını kullanarak hakemlerin tekrar pozisyonu izlemesini talep edebiliyorlar.

Ancak bu uygulama futbolda söz konusu değil. İtalya Futbol Federasyonu, FIFA'ya itiraz hakkı tanınması için başvuruda bulundu. FIFA, bu başvuruyu değerlendirmeye alarak IFAB (The International Football Association Board) ile görüşecek ve görüşme sonrasında kararını açıklayacak.

İtalya Futbol Federasyonu'nun talebinin nasıl olduğu ve kaç itiraz hakkı verilmesini talep ettiği bilinmiyor ancak FIFA ile IFAB'ın görüşmesinin ardından takımlara itiraz hakkı verilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.