Yanardağ'da son 24 Saatte 7 Patlama!

Meksika'da bulunan Popocatepetl Yanardağı son zamanlarda oldukça aktif. Öyle ki, son 24 saatte yaşanan 7 patlama ile bu yıl patlama sayısı 136'ya çıktı. Ayrıntılar haberimizde.

Yayınlanma:
Yanardağ'da son 24 Saatte 7 Patlama!

CENAPRED (Meksika Ulusal Afet Önleme Merkezi) tarafından yapılan açıklamada, Popocatepetl Yanardağı'nın son 24 saatte 7 patlama ve patlamanın yanı sıra 149 kere gaz ve kül çıkışı gerçekleştiği ifade edildi.

Ayrıca yanardağ ağzından çıkan küllerin havaya karışarak rüzgarın da etkisiyle kuzey bölgeye doğru yayıldığı aktarıldı. Kuzey bölgede yer alan yerleşim yerlerinde uyarı yapılarak hafif derecede kül yağışı beklendiği belirtildi.

En son, 13 Şubatta ve 18 Şubat’ta patlamalar meydana gelmişti. 13 Şubat’ta 18, 18 Şubatta ise 7 patlama olmuştu.

Son olarak bugün patlamanın meydana geldiği yanardağın bu seneki patlama sayısı 136’ya ulaştı.

Uzun süredir faaliyetlerinde artış yaşanan ve geçen yıl 113 farklı patlamanın meydana geldiği Popocatepetl Yanardağı, önümüzdeki yıllarda da büyük patlamalar oluşturabilir.

Büyük Patlama’da 5. Sırada!

Geçen sene 113 bu sene ise henüz Şubat ayında olunmasına rağmen 136 patlamanın gerçekleştiği yanardağ hakkında Manchester Üniversitesi bilim adamları, birkaç yıl içerisinde dünyada büyük patlamanın gerçekleşebileceği en büyük ilk 5 yanardağ arasında olabileceğini vurguladı.

CENAPRED tarafından yapılan açıklamada, Popocatepetl Yanardağı'nın son 24 saatte 7 patlama ve bununla birlikte 149 kez gaz ve kül çıkışı oluştuğu ifade edildi.

Meksika'da bulunan Popocatepetl Yanardağı son zamanlarda hareketlenmeler yaşadı. Bu hareketlenmeler öyle hızlı ki, son 24 saatte yaşanan 7 patlama ile bu yıl patlama sayısı henüz Şubat ayı bitmeden 136'ya çıktı.

Popocatepetl Yanardağı Hakkında Bilgi

El Popo veya Don Goyo olarak da bilinen yanardağ, Orta Meksika’da bulunur, ikiz volkanlar olarak adlandırılır. Küçük kardeşi olarak bilinen İztaccihuatl yükseklik olarak 5276 m uzunluğundadır. Popocatepetl Yanardağı'nın yüksekliği ise 5.426 m’dir. 21 Aralık 1994’teki patlaması ile 50 yıllık sakin dönemini geride bırakmıştır. 1994'ten sonra da 2000 yılında aktif hale gelmiştir.

Yanardağın uzun süreli durgunluğu ise geçen sene bozularak ardı ardına patlamalar yaşanmıştır.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.