Yatırımcı Döviz ve Altına Güveniyor

Yatırımcı Dolara Güvenmeye Devam Ediyor.

Yayınlanma:
Yatırımcı Döviz ve Altına Güveniyor

Türkiye'de ekonomik durumu insanların Türk Lirasına yatırım yapmasını engelleyen faktörlerden biridir. 2018 yılında Rahip Brunson olayından sonra doların 7,00 lirayı bulması daha sonrasında oların 5,5-6,00 TL bandında tutulmuş olsa da hala vatandaşlar hala Türk Lirasına güvenememe alışkanlığını devam ettiriyor.

Bu sebepten dolayı şuan vatandaşların ve özel şirketlerin yaklaşık 1,3 Trilyon Türk Lirası döviz hesaplarında tuttukları ortaya çıktı.

Bu kadar nakit olan dövizin ekonomiye girmesi halinde doların daha da gerileyebileceği net bir şekilde görülmektedir. Ancak Türk Lirasına olan güvenin azalması insanların hesaplarındaki dövizleri bozdurmak istememelerine yol açıyor.

Yatırımcı Altına Güveniyor

Yüksek enflasyon ve döviz kurlarında yaşanan oynaklık ve küresel riskler yatırımda altın tercihinin öne çıkmasında etkili oldu. Güvenli liman olarak görülen altında mevduatlar 2019 yılında yüzde 98.5 arttı. Döviz mevduatlarındaki artış ise yüzde 20.4'u buldu. BDDK verilerine göre Aralık 2018'de 38 milyar 335 milyon lira olan vatandaşların altın hesapları Aralık 2019'da 76 milyar 98 milyon liraya ulaştı.

Temmuz ayından itibaren Merkez Bankası'nın hızla faiz indirmeye başlaması TL mevduatlarına olan ilginin azalmasında etkili oldu.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.