Yüksek binalar için izolatör zorunluluğu

Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, deprem güvenliği açısından yüksek katlı binalarda izolatör veya damper sistemi uygulamasının zorunlu hale getirilmesi için çalışma başlatacaklarını söyledi.

Yayınlanma:
Yüksek binalar için izolatör zorunluluğu

Türkiye'yi derinden sarsan, 10 ili etkileyen ve on binlerce can kaybına neden olan depremlerin ardından çalışmaları daha sıkı tutacakları mesajını veren Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, 2018 yılında yapılan deprem yönetmeliğinin şu anda yürürlükte olduğunu ve bakanlığın yeni bir yönetmelik hazırlığında olduğunu söyledi.

aaee9720-75ae-4830-9eef-3c41bc7dd94d-1-1.jpeg

İZOLATÖR VEYA DAMPER SİSTEMİ ZORUNLU OLMALI

Kendisi de bazı önerilerde bulunan Başkan Soner Çetin, şu ifadeleri kullandı;

*Bu önerilerim müteahhitleri de kapsıyor. Kesinlikle sismik izolatör sistemi veya damper sisteminin kullanılması zorunlu olmalı. Bunu teknik elemanlarımızla ve TMMOB ile değerlendireceğiz ve zorunlu hale getireceğiz.

*Deprem yönetmeliğinde bu hususlar zorunla hale gelmese bile biz kendimiz bunu zorunlu hale getirmek için ne gerekiyorsa yapacağız. Yeni inşaatlarda bu sistemlerin inşaat maliyetlerine eklenmesi doğru bir yöntem olacaktır.

*Ben kendi adına konuşuyorum; yeni bir daire alacağım zaman bu sisteme göre yapılmış daireleri tercih ederim.

*Müteahhitler de bundan sonra çok katlı binaların satılmasında çok zorlanacaklarının farkındadırlar. İzolatör veya damper sistemleri uygulandığında daha yüksek fiyatlara daire satmaları mümkün olabilecektir.

YÜKSEKLİK SINIRI AŞAĞI ÇEKİLMELİ

Başkan Soner Çetin, Adana'daki binaların yükseklik sınırı ile ilgili de görüşlerini açıkladı.

İlçe belediyelerinin yükseklik sınırına müdahale edemediğini belirten Başkan Soner Çetin, “Yakın zamanda Büyükşehir Belediyemiz tarafından 51 metre yükseklik sınırı getirildi. Biz meclisimizden karar aldırıp bunun daha da aşağı çekilmesi için Büyükşehir Meclisi’ne sunacağız. Bu bazılarının canını acıtabilir ama bunu yapmak zorundayız. Büyükşehir Meclisimizle birlikte bu kararı almak zorundayız” şeklinde konuştu.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.