ZeroAvia’dan Yeni Hamle! Dünyanın En Büyük Hidrojen Yakıt Hücreli Olan Uçağı Havalandı!

Karada, havada ve denizde bulunan araçlar artık yavaş yavaş fosil yakıtlara veda ediyor. Artık bu alanda yeni çabalar gösterdikleri için üreticiler alternatif aktarma organları kullanıyor. Hidrojen yakıt hücreli araçlar bunlardan...

Yayınlanma:
ZeroAvia’dan Yeni Hamle! Dünyanın En Büyük Hidrojen Yakıt Hücreli Olan Uçağı Havalandı!

Karada, havada ve denizde bulunan araçlar artık yavaş yavaş fosil yakıtlara veda ediyor. Artık bu alanda yeni çabalar gösterdikleri için üreticiler alternatif aktarma organları kullanıyor. Hidrojen yakıt hücreli araçlar bunlardan biridir. Bu yöndeki bir diğer önemli dönüm noktası ise ZeroAvia olarak bilinen firmanın en yeni ve üst kaliteli modeli olarak karşımıza çıkmaktadır.

HyFlyer II'nin Hidrojenle Çalışan İlk Uçuşu Dikkat Çekti

Elektrikli uçak üreticisi ZeroAvia, HyFlyer II modelinin ilk uçuşunu başarıyla tamamladığını bildirdi. HyFlyer II aynı zamanda dünyanın en büyük hidrojen-elektrikli uçağıdır ve İngiltere'deki Cotswold Havalimanı'na iniş yapacak. 2021 yılından beri HyFlyer II projesi üzerinde çalışan ZeroAvia, test uçuşu ile hidrojen yakıt hücresi teknolojisine sahip uçağını fırlattı. Uçağın kanatlarında projenin bitmiş hali ile 600 kW gücünde elektrik motorları bulunacak. Ek olarak, gemi 100 kg'a kadar sıkıştırılmış hidrojen için alana sahip olacak. Ek olarak, uçakta güvenlik tabanlı ekstra lityum iyon piller bulunacak.

Sadece Bir Kanadında Elektrik Motoru Bulunuyor

Dünkü testlerde kullanılan uçağın sadece bir kanadında elektrik motoru bulunurken, diğer kanadında ise uçağın orijinal Honeywell TPE-331 motoru kullanıldı. Prototipin görevini başarıyla tamamlamasının ardından çift elektrik motoru testlerinin yapılması da net bir şekilde bekleniyor. 2024 yılına kadar ZeroAvia, 480 kilometre menzile sahip 19 koltuklu uçağı piyasaya sürmeyi de planlıyor. 2026 yılına kadar 1.100 km menzile sahip 40 ila 80 kişilik uçak uçurmayı planlıyorlar. Ardından şirket, 90 yolcu kapasiteli ve 2 ila 5 MW gücünde uçaklar da yapmayı planlıyor.

Elektrik motorlu uçak şirketi şimdiye kadar birçok önemli şirketten yatırım almış durumda. Bu şirketler arasunda AP Ventures, Breakthrough Energy Ventures, Horizons Ventures, Summa Equity, American Airlines ve Shell Ventures bulunuyor. ZeroAvia önümüzdeki dönemde birçok şirketin motor üreticisi olma hedefinde. Görünen o ki hidrojen yakıt hücresi teknolojisi geleceğimizin bir parçası olacak.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.