Türkiye'nin enflasyon oranı bazı Afrika ülkelerini geride bıraktı

Türkiye'deki yıllık enflasyon mart ayında yüzde 68,5'e yükseldi. Bu rakam, tüm Afrika ülkelerini geride bırakarak Türkiye'yi dünya sıralamasında 4. sıraya yerleştirdi. Türkiye, dünyadaki en yüksek yıllık tüketici enflasyonuna sahip dördüncü ülke konumunda.

Yayınlanma:
Türkiye'nin enflasyon oranı bazı Afrika ülkelerini geride bıraktı

Türkiye'de mart ayında yıllık enflasyon yüzde 68,5'e yükseldi. Bu oran, tüm Afrika ülkelerindeki enflasyon oranlarını geride bıraktı ve dünya sıralamasında Türkiye'yi 4. sıraya yerleştirdi. Türkiye, dünyada yıllık tüketici enflasyonunun en yüksek olduğu dördüncü ülke konumunda bulunuyor.

Trading Economics sitesinin Mart 2024 veya buna yakın tarihli verilerine göre, dünyada en yüksek enflasyon oranına sahip ülke Arjantin oldu. Mart 2024'te Arjantin'de yıllık enflasyon yüzde 288 olarak kaydedildi. Suriye yüzde 140, Lübnan ise yüzde 123 ile sırasıyla ikinci ve üçüncü sırayı aldılar. Türkiye'nin yıllık enflasyon oranı ise yüzde 68,5 olarak belirlendi ve dördüncü sırada yer aldı. Venezuela yüzde 67,8 ile Türkiye'nin hemen ardından beşinci sıraya yerleşti.

Enflasyonun yüzde 50'den yüksek olduğu ülkeler sadece yedisi ile sınırlı. Bu durum, Türkiye'nin ve diğer ilk beş ülkenin ne kadar zorlu bir ekonomik süreçten geçtiğini gösteriyor.

Türkiye, Avrupa'da en yüksek enflasyon oranına sahip ülke konumunda bulunuyor. AB üyesi veya aday ülkeler arasında, Türkiye'den sonra en yüksek enflasyon oranına sahip ülke yüzde 6,6 ile Romanya oldu ve dünya sıralamasında 43. sıraya yerleşti.

Türkiye'nin enflasyonunun Afrika ülkelerinin önüne geçmiş olması dikkat çekici bir durumdur. Türkiye'deki enflasyon oranı, Sudan'ın yüzde 63,3 ile altıncı sırada yer aldığı Afrika ülkelerini geride bıraktı. Diğer bazı Afrika ülkelerindeki yıllık enflasyon oranları ise şöyle: Zimbabve yüzde 55,3, Etiyopya yüzde 26,2 ve Pakistan yüzde 20,7.

AK Parti'nin 2002'de iktidara gelmesinden sonra hızla düşen enflasyon, 2021'den itibaren artış trendine girdi. Ekim 2022'de yıllık enflasyon yüzde 85'i aşarak son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. 14-28 Mayıs seçimlerinden sonra ekonomi yönetiminin değişmesiyle enflasyonun düşmesi bekleniyordu, ancak hala yüzde 70 sınırına yakın seyrediyor.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.