1997-1999-2008 Girişli Sigortalılar İçin Erken Emeklilik Piyangosu Çıktı: 45-48-51 Yaş Yetiyor

Sigorta giriş tarihi 1997, 1999 ve 2008 olan çalışanlara güzel haber var. Emeklilik Rotası yeniden çizildi. Bu gruptaki çalışanlar erken emeklilik hakkına sahip olacak.

Yayınlanma:
1997-1999-2008 Girişli Sigortalılar İçin Erken Emeklilik Piyangosu Çıktı: 45-48-51 Yaş Yetiyor

Türkiye’de milyonlarca çalışan uzun çalışma hayatını bir an önce tamamlamak ve erken emekli olmak istiyor. O sebeple de erken emeklilik fırsatları vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. 8 Eylül 1999 öncesi sigorta başlangıcı olanlar için emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi geçtiğimiz yıl kabul edildi ve Yaklaşık 5 milyon vatandaş için erken emeklilik hakkı çıktı. Bu yıl da yeni bir düzenleme gündemde. Sigorta başlangıç tarihi 1997, 1999 ve 2008 olan çalışanları kapsayacak olan yeni düzenleme ile erken emeklilik Rotası yeniden oluşuyor.

Türkiye’deki çalışanların emekli olabilmesi için belli bir yaş ve prim miktarını doldurması aynı zamanda aranan sigortalılık şartı süresini tamamlaması gerekiyor. Ancak dönemsel olarak bazı durumlarda erken emeklilik fırsatları da veriliyor. Geçtiğimiz yıl çıkan emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi sayesinde 8 Eylül 1999 öncesi sigorta başlangıcı olan yaklaşık 5 milyon vatandaş erken emeklilik hakkını elde etmişti. Bu yılda yeni düzenlemelerle erken emeklilik hesapları sunulacak. Peki erken emeklilik kimleri kapsayacak? Yeni erken emeklilik düzenlemesi ile Kimler emekli olabilir? İşte çalışanları erken emekli edecek formüller…

KADINLARA DOĞUM BORÇLANMASI İLE 6 YIL ERKEN EMEKLİLİK

Çocuğu olan kadın çalışanları için doğum borçlanması ile 6 yıla kadar erken emeklilik fırsatı var. Doğum borçlanması, sigorta giriş tarihinden önce dünyaya gelen 3 çocuğa kadar yapılabiliyor. Böylelikle kadın çalışanlar 2160 gün yani 6 yıl erken emeklilik hakkına sahip oluyor.

ERKEK ÇALIŞANLAR İÇİN ASKERLİK BORÇLANMASI İLE 2 YILA KADAR ERKEN EMEKLİLİK

Kadınlarda olduğu gibi erkek sigortalı çalışanlarda da askerlik borçlanması ile erken emeklilik avantajı var. Erkek çalışanlar için askerlik borçlanması 2 yıla kadar yapılabiliyor. Yine sigorta başlangıç tarihinden önce askerliğini yapan erkekler Borçlanma ile erken emeklilik imkânına sahip oluyor.

KISMİ EMEKLİLİK İLE 10 YIL PRİM ÖDEYENLERE ERKEN EMEKLİLİK

TBMM’de bulunan kısmı emeklilik düzenlemesi ile de 10 yıl sigorta primi ödeyenler ve 3600 gün sayısını dolduranlar erken emekli olabilecek. Kısmi emeklilik düzenlemesinde kadınlar için yaş şartı 58 erkekler için ise 60 oldu.

SAĞLIK DURUMU NEDENİYLE MALULEN ERKEN EMEKLİLİK

Diğer bir erken emeklilik formülü ise sağlık durumu nedeniyle ortaya çıkıyor. Malulen emeklilik adı verilen bu emeklilik sisteminde en az 1800 gün sigorta primi Ödemiş olmak ve 10 yıl sigortalılık süresini doldurmuş olmak gerekiyor. Aynı zamanda iş hayatı sırasında çalışmak gücünün %60 ve üstü oranında kaybedilmiş olması şartı da aranıyor.

ENGELLİ ÇALIŞANLAR İÇİN VERGİ İNDİRİMİ

En az %40 engeli olan çalışanlar için de vergi indirimi ile erken emeklilik fırsatı var. Bu durumda yaş şartı aranmadan 15 yıl ve 3.600 prim günden başlayan süreçlerde erken emeklilik fırsatı sunuluyor.

AĞIR ENGELLİ ÇOCUĞU OLANLARA ERKEN EMEKLİLİK

Diğer bir erken emeklilik imkanı ise ağır Engelli çocuğu olan ve çocuklarının bakımını üstlenen annelere sağlanıyor. Ağır Engelli çocuğu olan anneler 15 yıl sigortalılık süresini doldurmaları durumunda 4 yılda bir devletten prim desteği oluyor. Böylelikle de erken emeklilik imkanı ortaya çıkıyor.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.