2018 Yılında Asgari Ücret Ne Kadar Olacak? İlk Rakamlar Belli Oldu

2018 yılı asgari ücret tutarı için komisyonun çalışmaları devam ederken ilk rakamlar belli oldu. Peki yeni yılda asgari ücret ne kadar olacak? İşçi kesiminin asgari ücret teklifi ne kadar? Sendikaların asgari ücret teklifleri nedir? Hükümet asgari ücret hakkında hangi rakamları düşünüyor?

Yayınlanma:
2018 Yılında Asgari Ücret Ne Kadar Olacak? İlk Rakamlar Belli Oldu

Asgari ücret tespit komisyonu çalışmalarında ilk teklifler yapıldı ve pazarlıklar için işveren kesiminin teklifi bekleniyor. İşveren tarafının teklifini sunmasının ardından hükümet başkanlığında komisyon toplanacak ve 2018 yılında geçerli olacak asgari ücret belirlenecek.

Asgari ücret tespit komisyonunda işçi kesimini temsil eden Türk-İş ve DİSK asgari ücret taleplerini açıkladı.

Türk İş'in Asgari Ücret Açıklaması

Türk İş Genel başkanı Ergün Atalay, 2018 yılı asgari ücret talepleri hakkında yaptığı açıklamada, taleplerinin bin 893 lira olduğunu söyledi.

DİSK'ten Açıklama

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, asgari ücret teklifleri hakkında yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Asgari ücret tartışması bir fedakârlık konusu değildir. Asgari ücretin belirlenmesinde sermaye ve hükümet çevrelerinin 'lütuf' ve 'minnet' beklentisi asgari ücretin konusu değildir. Çünkü asgari ücret Anayasa'nın devlete yüklediği bir yükümlülük ve sosyal hukuk devletinin bir gereğidir. Çalışanların yüzde 30'u sosyal güvenceden yoksun. Ülkemizde işçiler Avrupa ortalamasının üzerinde sürelerle çalışıyor. Asgari ücret, milli gelir artışının, ülke ekonomisinin büyümesinin gerisinde kaldı. Milli gelir artışının altında kalan asgari ücretli ciddi kayba uğramıştır. Asgari ücretli göreli olarak yoksullaşmıştır.

2004 yılı baz alındığında asgari ücret 2017'ye kadar enflasyon karşısında yüzde 36 artarken reel Gayri Safi Yurtiçi Hasıla yani milli gelir reel olarak 95 oranında artmıştır. Bu durum karşısında reel asgari ücretin reel milli gelire oranı yüzde 30,5 oranında gerilemiştir. Asgari ücret dolar karşısında ciddi bir erimeyle yüz yüze. 2008 yılının başında aylık 414 ABD doları olan asgari ücret 2017 Aralık ayı itibariyle 358 dolara geriledi. Asgari ücretin alım gücü açısından karşılaştırması, Türkiye'nin Avrupa ülkeleri arasında asgari ücretin düşük ülkeler arasında yer aldığını ortaya koyuyor.2017 yılında enflasyonun yüzde 12-13 olacağı ve büyüme hedefinin yüzde 5, 2018 büyüme hedefinin yüzde 5,5 olduğu dikkate alınarak enflasyon ve büyüme oranında bir artışla, asgari ücretin net 2 bin 300 Lira olması gerekir"

Hükümetin Açıklamaları

Hükümet yetkilileri tarafından yapılan açıklamalara göre yeni yılda asgari ücretin aşağıdaki dört rakamdan biri olması bekleniyor.

İşçiler Ne Diyor?

Asgari ücret görüşmelerini yakından takip eden işçiler ise yeni yılda asgari ücretin 2 bin TL olmasını istiyor.

Aşağıda bulunan yorum kısmından yeni yılda asgari ücret görüşlerinizi yazabilirsiniz.

Asgari ücret haberlerinden haberdar olmak için;

Facebook Sayfası için TIKLAYINFacebook Grubu için TIKLAYIN

5haber.com | Ankara

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.