Biden: Ukrayna’nın F-16 İhtiyacı Yok

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’nın şu anda F-16 savaş uçağına ihtiyacının olmadığını söyledi. ABC News televizyonuna röportaj veren Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin savaş uçağı talebine verilen kararı açıkladı.

Yayınlanma:
Biden: Ukrayna’nın F-16 İhtiyacı Yok

Biden, ABD’de bulunan tecrübeli askeri yetkililerin Ukrayna’nın ihtiyacı olabileceği düşündükleri yardımların yapıldığını belirtirken, “Onların şimdi tank, topçu ve hava savunma gibi savaş donanımlarına ihtiyaçları var.” dedi.

Ukrayna’ya şu an ihtiyaç duydukları her yardımı yaptıklarını söyleyen Biden, “Onları bu bahar, yaz ve sonbahara kadar iyi bir pozisyona getirecek malzemelerin gönderimini sağlıyoruz. Ukrayna’nın şu an bir savaş uçağı olan F-16’ya ihtiyacı yok.” açıklamalarında bulundu.

Biden: “Önümüzdeki birkaç yıl içinde Ukrayna’nın nelere ihtiyacının olacağını biliyoruz. Tecrübeli askeri yetkililerimizin düşüncelerine göre şu an Ukrayna’ya F-16 göndermek için mantıklı bir neden yok. Bu sebeple birçok yardım yapacağız fakat F-16 seçeneğini şu an devre dışı bırakıyorum” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Biden’a sorulan: “Çin’in Ukraynadaki savaş için Rusya’ya ölümcül silahlar tedarik etmesi” hakkındaki soru da soruldu. Biden, bu haberin doğruluğun tahmin etmediğini ancak böyle bir temin olması durumunda “Çin’e ağır yaptırımlarla” karşılık verileceğini belirtti.

ABD’den Ukrayna’ya 2.5 Milyar Dolarlık Yardım

2022 yılının Şubat ayında başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı’nda AB ülkeleri ve ABD de dahil birçok ülke Ukrayna’ya maddi ve manevi yardımlarda bulunmak için seferber oldu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD yönetiminin yeni yardım paketiyle birlikte 30. kez Amerikan ordusundan Ukrayna’ya silah ve çeşitli ekipmanlar sağlandığını belirtti. Yeni yardım paketinde Avenger hava savunma sistemlerinin de bulunduğunu duyuran Blinken, ABD’nin ayrıca önceden gönderdiği NASAMS (Ulusal Gelişmiş Karadan Havaya Füze Sistemleri) için de ek mühimmatlar yapılacağını belirtti.

Blinken, yaptığı yazılı açıklamada, paketin toplam değerinin 2.5 milyar dolar tutarında olduğunu belirtti.

Pakette mühimmat olarak; 20 bin 155 mm top mermisi, 600 hassas güdümlü 155 mm top mermisi, 95 bin 105 mm top mermisi, 11.800 tane 120 mm havan topu, 2 bin adet zırh delici roket ve 300 bin de tüfek mermisinin bulunduğu belirtildi.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.