Gram Altın Ardı Ardına Rekorlar Kırıyor! Yükselişin sebebi belli oldu

Son dört günde rekor seviyelere ulaşan gram altın fiyatları, enflasyon ve dolar kuru yükselişinin yanı sıra, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin açıklamalarıyla destek buluyor. Yatırımcıların TL'nin negatif getirisine karşı korunma arayışı da altına olan talebi artırıyor.

Yayınlanma:
Gram Altın Ardı Ardına Rekorlar Kırıyor! Yükselişin sebebi belli oldu

Yurt içi piyasalarda devam eden enflasyon endişeleri ve dolar kurundaki artış, altın fiyatlarının son dört günde ardı ardına rekor kırmasına neden oldu. ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın faiz indirimleriyle ilgili optimist açıklamaları da altın fiyatlarını yukarı yönlü destekledi.

Altın Fiyatlarında Fed Etkisi

Fed Başkanı Jerome Powell, faiz oranlarını düşürme konusundaki sinyalleri tekrarlayarak piyasalarda iyimserlik yarattı. Powell'ın, enflasyonun sürdürülebilir şekilde %2'ye doğru düşme yolunda olduğuna dair güven kazanmaya "uzak olmadıklarını" belirtmesi, yüksek faiz oranlarının altın üzerindeki baskısını hafifletirken, altın fiyatlarının desteklenmesine katkı sağladı.

Altının Onsu Rekor Kırdı

Altının onsu, bu açıklamaların ardından 2 bin 178 dolar seviyesine ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Altın fiyatları, Aralık 2023'te kırdığı rekorun ardından 2 bin dolar üzerinde seyretmeye devam ediyor.

Merkez Bankalarının Etkisi ve Citigroup Tahminleri

Merkez bankalarının son 2 yıldır rekor düzeyde altın alımı yapması, altın fiyatlarının ivmelenmesinde önemli bir rol oynuyor. Citigroup, yaşanan bu gelişmeler ışığında önümüzdeki üç ay için altın fiyat tahminini ons başına 2.200 dolara, altı ila 12 ay için ise 2.300 dolara yükselttiğini duyurdu.

Gram Altın ve Çeyrek Altın Fiyatları

Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı bu hafta yüzde 7,81 artışla 2 bin 235 liraya yükselirken, cumhuriyet altını 15 bin 25 liraya çıktı. Çeyrek altın ise 3 bin 678 lira seviyesinde işlem görüyor.

Altının Kilogramı Yükselişte

Borsa İstanbul Altın Piyasası'nda, standart altının kilogram fiyatı yüzde 1,6 artışla 2 milyon 355 bin liraya yükseldi. Yatırımcıların, Türk Lirası'nın negatif getirisinden korunma amacıyla altına yönelmesi, fiyatlardaki artışın başlıca sebepleri arasında gösteriliyor.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.