Schengen Vizelerinde Artık Yepyeni Bir Dönem Başlıyor!

Avrupa Parlamentosu, Schengen vize başvurularının dijitalleştirilmesine yönelik bir öneriyi onayladı. AB kurumlarının anlaşması ile vizeler artık pasaportlarda basılmıyor, dijital sistemde veriliyor. Avrupa Parlamentosu'nun üyesi, Schengen vize başvurularının dijitalleştirilmesine ilişkin raporu onayladı.

Yayınlanma:
Schengen Vizelerinde Artık Yepyeni Bir Dönem Başlıyor!

Avrupa Parlamentosu’nun sayılı sivil özgürlükler komitesine sunulan ve 3' e karşı 5 oyla kabul edilen rapor, vize işlemlerinin hızlandırılmasını ve vizelerin dijitalleştirilmesi yoluyla güvenliğin artırılmasını amaçlıyor. Vizelerin dijitalleştirilmesi için gerekli yasal süreçte, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin temsilcilerinden oluşan AB Konseyi, AB Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu’nun ortak müzakereler yoluyla karara varması gerekiyor. AB kurumlarının onayı ile vizeler artık pasaportlarda basılmamakta sadece dijital sistemde işlenmektedir.

Kanun ile vize maliyetlerinin ve prosedürlerinin düşürülmesi, başvuruların tek platform üzerinden alınması, sistemin Avrupa Birliği sınır kontrol ve veri tabanı sistemleri ile entegre edilmesi, dijital vizeler sayesinde dolandırıcılığın önlenmesi ve güvenliğin artırılması amaçlanmaktadır. Ayrıca TBMM tarafından onaylanan rapor, dijital vize başvuru sisteminde aynı IP adresinden yapılan başvuruların toplu olarak reddedilmesini ortadan kaldıracak çok dilli bir yeteneğin bulunmasını şart koşmaktadır.

s-8c2939a329719e2d19df213d03ea90af905c6c18.webp

Schengen Vizesi İçin Nasıl Ve Nereye Başvurulur?

Vize başvuru sahipleri, hangi Schengen ülkesini ziyaret etmek isterlerse istesinler, tek bir Avrupa Birliği platformu üzerinden vize ücretini ödeyebilir ve vizelerini online olarak sunabilirler.

Başvuru sahibi birden fazla ülkeye gitmek isterse, başvurunun hangi ülkenin işleme alınacağını platform otomatik olarak belirler. Onaylandıktan sonra vizeyi pasaport kimlikleri yerine dijital olarak alacaklar ve gerekirse oluşturdukları hesabı kullanarak vizeyi tekrar yenileyebilecekler. 6 ay içerisinde en fazla 90 gün olmak üzere turistik amaçlı verilen Schengen vizesi Avrupa Birliği'nin 22 ülkesi ile İzlanda, Norveç, Lihtenştayn ve İsviçre' de kullanılmaktadır. Ancak İrlanda, Bulgaristan, Romanya, Hırvatistan ve Kıbrıs Avrupa Birliği üyesi olmalarına rağmen Schengen bölgesinin bir parçası değiller.

Schengen Vizesini Kimler Alabilir?

Tek, çift veya çok girişli olmak üzere üç kategoriye ayrılan Schengen vizeleri, sanatçılara, sporculara veya sık seyahat edenlere birden çok kez verilebilir.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.