Türkiye Yolundan Dönen Zehirli Gemi Sao Paulo, Atlas Okyanusu’nda Batırılacak!

Brezilya'dan Türkiye'ye söküm için gelirken yoğun itirazlar ve protestolar nedeniyle geri gönderilen asbestli uçak gemisi Sao Paola, Donanma'nın isteği üzerine Atlas Okyanusu'nda batırılacak.

Yayınlanma:
Türkiye Yolundan Dönen Zehirli Gemi Sao Paulo, Atlas Okyanusu’nda Batırılacak!

Tonlarca asbest taşıdığı gerekçesiyle çevreciler, sendikalar ve meslek kuruluşlarının yaptığı eylemler sonucu Türk karasularına girmesi yasaklanan 1960’lardan kalma Brezilya’ya ait uçak gemisinin, Atlas Okyanusu’nda batırılacağı duyuruldu.

Türkiye Yolundan Dönmüştü!

İlk olarak söküm için Aliağa limanına doğru yola çıkan gemi, Türkiye’de oluşan büyük tepki ve şartlı onayın iptal olması sebebi ile geri dönmek zorunda kalmıştı. 3 aydır kıyıdan uzakta duran zehirli gemiyi Brezilya da geri istemedi ve Brezilya limanlarına yanaşmasına bile izin verilmedi. Brezilya Deniz Kuvvetleri, su alan gemiyi Brezilya münhasır ekonomik bölge sınırları içerisinde, kıyıdan 350 kilometre açıkta ve 5 bin metre derinlikte batırmaktan başka çareleri olmadığını söyledi.

Ancak bu durum da, gemide bulunan asbest nedeni ile de ülkede rahatsızlık yarattı. Savcılar, duruma engel olmaya çalışsa da, çevresel faktörlerin dikkate alındığını söyleyerek federal yargıç bu itirazı reddetti. Ve böylelikle geminin Brezilya sularında batırılması kesinleşmiş oldu.

anagorsel-6-750x375.jpg

Brezilya Donanması Müsaade Etmedi!

BBC‘nin haberine göre, Brezilya donanması yaptığı açıklamada, üç aydır kıyıdan uzakta olan geminin su aldığını ve batma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu bu sebeple Brezilya limanlarına yanaşmasına izin verilmediğini açıkladı.

Ne Zaman Batırılacağı Henüz Belli Değil!

Çevre Bakanı Marina Silva‘nın itirazlarına rağmen donanma gemiyi Brezilya’nın münhasır ekonomik bölgesi içinde, kıyıdan 350 kilometre açıkta ve 5.000 metre derinlikte batırmaktan başka çaresi olmadığını söyledi. Donanmanın açıklamasında, bu bölgenin çevre koruma alanlarından uzakta ve deniz altı iletişim kablolarının bulunmadığını söyledi. Açıklamada, “Su yüzeyindeki durumunun kötüleştiği ve batması kaçınılmaz olduğu için, planlandığı gibi gövdesini ayırıp batırmaktan başka çare kalmadı.“ denildi.

Donanma, çarşamba günü gemiyi batırmayı planlamıştı, ancak savcılar geminin iç kaplamasında kullanılan tonlarca asbest de dahil çevresel tehdidi gerekçe göstererek, Brezilya sularında batmasını önlemek için başvuruda bulundu. Aynı gün öğleden sonra bir federal yargıç donanmanın çevresel riskleri değerlendirdiğini söyleyerek bu talebi reddetti.

São Paulo’nun tam olarak nerede bırakılacağı ve Brezilya donanmasının ne zaman batırmayı planladığı belli değil.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.