Bakan Faruk Çelik'ten Flaş Nutella ve Ekmek Zammı Açıklaması Geldi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Faruk Çelik, yaptığı son açıklamasında gündeme ilişkin konuları değerlendirirken, kanserojen madde içerdiği söylenen Nutella ve ekmek zammı ile ilgili de açıklamalarda bulundu. İşte Bakan Çelik'in açıklamaları.

Yayınlanma:
Bakan Faruk Çelik'ten Flaş Nutella ve Ekmek Zammı Açıklaması Geldi

Son günlerde gündeme bomba gibi düşen ve ortaya çıkmasının ardından sık bir şekilde konuşulan Nutella'da, kanserojen madde bulunduğu yönündeki haberlere Tarım Bakanlığı el attı.

Geçtiğimiz haftalardan itibaren Avrupa genelinde başlatılan ve sırasıyla tüm ülkelere yayılan Nutella'nın yapımında kullanılan palmiye yağında kanserojen bulunduğu gerekçesi, Avrupa ülkelerinde Nutella'nın raflardan indirilmesine neden oldu. Bu gelişmelerin yakından takip edildiği Türkiye'de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından bir son dakika açıklaması yapıldı. Bakan Faruk Çelik yaptığı açıklamada, Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü'nün Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu'nun (EFSA) konu ile ilgili raporunu değerlendireceğini ve bu konu ile ilgili net sonuca kısa sürede ulaşacaklarını belirtti ve bunu da kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi.

Un Dışı Zam Değerlendirilecek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, önceki gün düzenlediği basın toplantısında, son günlerdeki bir diğer gündem konusu olan ekmeğe zam tartışmalarını değerlendirerek un üretiminin tüketimi karşıladığını ve endişe edecek bir durum olmadığını söyledi. Bakan Çelik, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) buğday satış fiyatında artış olmadığını ve stoktaki 1.5 milyon ton buğdayın da yüzde 12 indirimli olarak satışa sunulduğunu belirtirken, "Artış yok aksine indirim var. Stoklarda da 2.5 milyon ton buğday var" dedi.

Ekmek fiyatlarında olası bir zammın buğday kaynaklı olmayacağını belirten Bakan Çelik, ilave tedbir olarak da kapasitesi 20 bin tonun altındaki un fabrikalarına 90 gün vadeli ve vade farksız un satışı gerçekleştireceklerini belirtti. Kapsama giren 243 işletmenin piyasanın yüzde 36'lık bir kısmının oluşturduğunu ifade eden Bakan Çelik, ekmekte un dışındaki girdiler nedeniyle zam olup olmayacağı konusunda ise "Diğer girdilerdeki değişim ne oranda nasıl olur, federasyon ile konuşup değerlendireceğiz" dedi.

5haber.com  | Ankara

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.