Google'nin 26 Şubat Doodle'ı Mihri Müşfik Hanım Kimdir? (Ünlü Ressam 131 Yaşında)

Google tarafından günün Doodle'ı olarak seçilen Mihri Müşfik Hanım kimdir? İşte ünlü doğumunun 131. yılında doodle olan Mihri Müşfik Hanım'ın hayatı.

Yayınlanma:
Google'nin 26 Şubat Doodle'ı Mihri Müşfik Hanım Kimdir? (Ünlü Ressam 131 Yaşında)

Google, günlük olarak önemli tarihleri ana sayfasında hareketli resimlerle anmaktadır. Bugün ise google'nin yeni doodle'ı Mihri Müşfik Hanım oldu. Peki Mihri Müşfik Hanım kimdir? Mihri Müşfik Hanım neden bugün Google'nin Doodle'ı oldu?

1986 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Mihri Müşfik Hanım, Türk Ressamıdır. Türkiye'de çağdaş resim çalışmalarını ilk kez başlatan kişi olarak tarihe adını yazdıran Mihri Müşfik Hanım, sanat hayatının ilk yıllarında çizdiği portreleri ile tanınmaya başladı. Tanınmış kişilerin portrelerini yapan Mihri Müşfik Hanım'ın portresini yaptığı kişiler arasında öne çıkan kişiler şu şekilde sıralanmıştır: Mustafa Kemal Atatürk ve Papa XV. Benedict.

Kız öğrencilerin eğitim gördüğü bir Güzel Sanatlar Akademisi olan İnas (Kız) Sanayi Nefise Mektebi'nin ilk kadın yöneticisi olarak adını ülke geneline duyurmayı başaran Mihri Müşfik Hanım, pek çok kadın ressamın yetişmesinde de büyük emek ortaya koymuştur. Ayrıca Aristokrat olan Mihri Müşfik Hanım resme olan aşkı ve tutkusu nedeniyle Aristokratlık yaşamını terk etti. Bu yaşamını terk etmesinin ardındna Mihri Müşfik Hanım bohem  ve yoksul bir hayat geçirmiştir.Ressam Hale Asaf'ın teyzesi olan Mihri Müşfik Hanım, 1954 yılında New York'ta hayata gözlerini yumdu.

Yaşamı

1886 yılında İstanbul'da, Kadıköy'ün Bahariye semtindeki Dr. Rasimpaşa Konağı'nda dünyaya geldi. Babası, Askeri Tıbbiye'de ders veren ve "Tıbbiye Nazırı" veya "Tıbbiye Reisi" olarak da bilinen Dr. Çerkez Ahmet Rasim Paşa'dır. Avrupaî bir eğitim gördü. Edebiyat, musikî ve resim ile ilgilendi. Resme olan ilgisi diğerlerine göre ağır basıyordu. Yaptığı bir resmi Sultan II. Abdülhamit'e takdim edince saray ressamı Zonaro’nın öğrencisi oldu; kendisinden Beşiktaş’taki atölyesinde resim dersleri aldı. Böylece Türkiye’de çağdaş resim çalışmalarını başlatan ilk kadın ressam unvanını aldı. (Vikipedi)

5haber.com  | Ankara

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.