Kirasını böyle yatıranlar şimdi hapı yuttu! Milyonlarca kişiye yeni karar

Yargıtay, kirasını banka hesaplarından ödeyen milyonlarca kiracıyı ilgilendiren bir karara imza attı. Yargıtay kararına göre kiracıların kirayı bankalara yatırması hususuna dikkat edilmesi gerekiyor.

Yayınlanma:
Kirasını böyle yatıranlar şimdi hapı yuttu! Milyonlarca kişiye yeni karar

Yargıtay, kirasını banka hesapları üzerinden ödeyen milyonlarca kiracıyı çok yakından ilgilendiren bir karara imza attı.

Edinilen bilgilere göre, L.M. adlı bir kiracı her ay kirayı ev sahibinin banka hesabına yatırıyor. Yaklaşık 4 ay sonra ev sahibi, kiracının kiranın tamamını ödemediğini iddia ederek icra takibini başlattı. Düzenli olarak kira ödeyen kiracı L.M. mal sahibi tarafından başlatılan icra takibine itiraz ederken mülk sahibi de mahkemeye başvurarak yargılamanın ertelenmesine itiraz etti.

"Kirasını eksik yatırdığı iddia edildi"

Ev sahibi mahkemeye, kiracısı L.M.'nin dört aydır kirayı eksik ödediğini söyledi. Kiranın tamamının ödenmesi gerektiğini vurgulayan ev sahibi, itirazın dikkate alınmamasını ve icra takibinin sürmesini talep etti. Ev sahibi aynı zamanda sözleşmenin feshedilmesini ve kiracının tahliyesini de istedi.

Kiracı L.M. Ev sahibinin kirayı eksik ödediği iddiasını yalanlayarak, düzenli olarak aylık 4.500 TL kira ödediğini fakat 31.50 TL tutarındaki işlem ücretini bankanın kestiğini söyledi. Kiracı, bu işlem maliyetlerinin hesap sahibinin sorumluluğunda olduğunu vurguladı.

DAVA REDDEDİLDİ!

Kirasını böyle yatıranlar şimdi hapı yuttu

Mahkeme, kiradan kesilen ücretlerin banka tarafından tahsil edildiğine karar verdi. Mahkeme, sanığın masrafları üstlenmek zorunda olmadığını, çünkü bu masrafların önce doğrudan, daha sonra da banka aracılığıyla ödenmesi gerektiğine dikkat çekti. Ödenmemiş kiranın bulunmadığı ve tahliye davasında ise ev sahibinin hatalı olduğu gerekçesi ile davanın reddi yönünde karar verildi. Maliklerin mahkeme kararına itiraz etmesi üzerine Yargıtay, mahkemenin kararını bozdu.

YÜKSEK MAHKEME KARARINI AÇIKLADI

Yargıtay'ın bozma kararının ardından mahkeme, yeniden yapılan yargılamanın ardından benzer bir karar verdi. Malikler karara tekrar itiraz edince bu kez Yargıtay Genel Kurulu müdahale etti.

Yargıtay Genel Kurulu'nun daha önceki bir kararında, paraların ev sahibine eksiksiz olarak iade edilmesinin kiracının sorumluluğunda olduğu belirtilmiş ve banka havalesi ile yapılan işlem ücretlerinin kiracıya ait olduğu vurgulanmıştı. Bu nedenle transfer masraflarının yatırılan kira bedelinden düşüldüğü, mal sahibine eksik ödeme yapıldığı ve bu nedenle kiracının tahliye edilebileceği hatırlatılıyor.

Kiranın alacak ve ödenecek borçlardan biri olduğunu ve ev sahibine teslim edilmesi ve doğrudan ödenmesi veya bir banka hesabına yatırılması gerektiğini açıkça belirtildi. Kira ödemelerinin banka hesabından yapılması durumunda kesilen transfer ücretinin kiracıya ait olduğu açıklandı. Yargıtay Genel Kurulunun kararı şöyle:

"Açıklandığı şekilde yapılmayan ödemeler asla asal ödeme sayılmaz. Mahkemede itirazın reddedilmesi ve kiracının ödenmeyen kira bedeli üzerinden tahliye edilmesi gerekir. Mahkeme oy çokluğuyla kararın bozulmasına karar verdi."

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.