Uçurtmayı Vurmasınlar Filminin Gerçek Kahramanı Anlatıyor

80 darbesi ve sonrasında yaşanan olayların anlatıldığı Uçurtmayı Vurmasınlar filminin hikayesi gerçekmiş. İşte filmin gerçek kahramanından filmin yaşanmış öyküsü.

Yayınlanma:
Uçurtmayı Vurmasınlar Filminin Gerçek Kahramanı Anlatıyor

Beş yaşındaki bir çocuğun gözüyle kadınlar hapishanesinin ve sevginin öyküsü olan 1989 yapımı Uçurtmayı Vurmasınlar filminin gerçek kahramanı Barış Gökçe, bugün 37 yaşında. 12 Eylül'de henüz 9 aylık olan ve annesi ile hapse atılan Gökçe, cezaevinde geçirdiği kötü günler ile ilgili, "Cezaevi müdürü dışarıda uçurtmalar ile içeriye mesaj gönderiliyor diye düşünüp askerlere vurdurtmaya kalktı." sözlerini söylüyor.

Uçurtmayı Vurmasınlar'ın küçük oyuncusu Barış Gökçe, hayali bir karakter olarak kabul edilmiş olsa da o hikaye aslında gerçekten uyarlamadır. Bunun ispatı olarak 12 Eylül davasına müdahil olacağını açıklayan Nurtem Bozkurt'un 'Barış'la aynı koğuşta kaldık' açıklamalarını yaptı. 9 aylıkken annesi ile birlikte hapse atılan Barış, 4.5 yaşına kadar hapiste yaşadıklarını şu şekilde açıklıyor: "Cezaevi aracında beklerken asker bana simit almıştı. O asker arabada ağlamaya başladı. Çocukça duyguyla gidip neden ağladığını sordum, cevap vermedi. Yıllar sonra annemden öğrendim. Meğer o sırada içeride anneme işkence ediyorlarmış, o asker de beni dışarıda oyalıyormuş ona üzülüp ağlamış."

Henüz küçük yaşlarda hapiste 3,5 yılı geçen Barış Gökçe, o yaşına rağmen hapiste yaşadıklarını hatırlıyor. Hatırına kaldığı sözleri Barış şu şekilde söylüyor: "Koğuşta cam kenarında oynarken çivi kafama battı, yarıldı. Kan kaybından bayılmışım. Önce izin vermemişler hastaneye götürülmeme. Annem ve bizim koğuştakiler ayaklanma çıkarmışlar. Öylelikle beni hastaneye götürdüler. Allah'tan ki o gün o ayaklanma yaşanmış, yoksa bugün ben olmazdım." Gökçe'nin bir diğer hatırladığı sahne ise cezaevi müdürünün avludan görünen uçurtmayı vurdurtmak istemesi olmuş. Zaman zaman cezaevinin yanında bulunan arazide çocukların uçurtma uçurduğunu ve bunun avludan görüldüğünü aktaran Gökçe, "Cuntanın insanlar üzerinde oluşturduğu paranoyaya bakın ki cezaevi müdürü bu uçurtma ile içeriye mesaj gönderiliyor diye düşünüp askerlere vurdurtmaya kalktı."

Asıl Sorun Dışarı Çıkınca Başlıyor

Hapiste yaşadıklarının zor olduğunu söyleyen Barış Gökçe, annesinin şu anda 58 yaşında olduğunu, ancak halen hapse neden atıldığını bilmediğini söylüyor. Askerlerin eve baskın yaptığı söyleyen Gökçe, evde kağıda sarılı bir ot bulduklarını ve annesi Ayşe Hanım'ı bu nedenle içeri aldıklarını söylüyor. Dava dosyasında ise bu otun esrar olduğu belirtilmiş. Halbuki o dönemde ailesinde sigara kullanan bile yokmuş.

Anne ile babasının hapse girmesinin aile içinde çatışmaları da başlattığını söyleyen Barış Gökçe, "Örneğin annemler içeri girdiğinde dedemler bize para yollamamış. Çünkü babam MHP'li, dedemlerse Ecevitçiymiş. Bu yüzden sırt çevirmişler. Babam da içeri girdiğinde bize maddi destek verecek kimse kalmamış. Annem hapishanenin atölyesinde çalışıp geçinmeye çalışmış." İçeriden çıktıktan sonra Ankara'da kalamadıklarını anlatan Gökçe, Malatya'ya gittiklerini belirtiyor. Ancak burada da komşuların tepkileri nedeniyle huzur bulamamışlar ve Tekirdağ'a taşınmaya karar vermişler. İlkokula başladığında bile arkadaşlarının kendisinden çekindiğini ve arkadaşlık kurmak istemediklerini ifade eden yönetmen Gökçe, "Hiçbir şeyden habersiz bebekken girdiğiniz hapishane size ömür boyu taşıyacağınız bir yafta vuruyor ve bu yükü taşımaya başlıyorsunuz." ifadelerini kullandı.

5haber.com |  Ankara

Kaynak: İstanbul Haber Ajansı

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.