Türkiye'de Görülmesi Gereken Yerler

Türkiye'de bir çok turistik mekan bulunmakta. Bu yazımızda Türkiye'de kesinlikle görülmesi gereken 15 yeri listeledik. Mutlaka gezmeniz gereken 15 yer haberimizde

Yayınlanma:
Türkiye'de Görülmesi Gereken Yerler

Türkiye o kadar güzel bir Coğrafya üzerine kurulmuş ki vatanın her yerinin ayrı bir güzel ayrı bir özel yeri mevcuttur. Bir gün yıllık izin zamanınız geldi ve internette baknıyorsunuz nereye gitsem diye düşünürken haberimizin siz yardımcı olmasını diliyoruz.

1.Kaş Kaputaş Plajı

Kaş ile Kalkan ilçesi arasında olan plajdır. Kaputaş plajında suyun deniz kıyısında kumlar arasından süzülmesi sonucu genel olarak serin ve turkuaz rengindedir. Görülmesi gereken en güzel tatil yerlerinden biridir.

2.Ölü Deniz

Muğla'nın Fethiye ilçesinin bir beldesidir. 2006 yılında ölüdeniz dünyanın en güzel kumsalı seçilmiştir. Ölüdeniz, adı gibi durgun bir göl niteliğindedir. En fırtınalı günlerde kıyılar Belceğiz dalgalarla boğuşurken, Ölüdeniz'de sadece çırpıntılar meydana gelir.

3. Efes Antik Kenti

Yolunuz İzmir'e düştü. Hem gezeyim hem kültürel değerlerimizi öğreneyim derseniz gideceğiniz yer Efes Antik kentidir. İzmir ilinin Selçuk ilçesi sınırları içerisinde bulunan, daha sonra önemli bir Roma kenti olan antik bir Yunan kentiydi.

4. Şirince Köyü

Mayalar Haklıydılar. Mayalara göre Dünya'nın sonu geldiğinde kurtulacak tek yer İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı Şirince Köyü olmuştur. Harika üzüm bağlarının arasından gidilen adı gibi Şirin bir köy olan Şirince'nin güzel meyveli şarapları meşurdur. Gitmediyseniz mutlaka görmenizi öneririz.

5. Pamukkale

Türkiye'nin Denizli ilinde bir doğa harikası olan travertenleri görmek bir ayrıcalıktır.Denizli ilinin karahayıt köyüne yakındır. Suyunun Astım hastalığına iyi geldiği bilinmektedir.

6. Saklıkent Kanyonu

Muğla'nın Fethiye ilçesine bağlı Dünyaca ünlü olan bir kanyondur. Eşen Çayı'nın kolu olan Karaçay'ın oluşturduğu Kanyondur. Suyun kolayca aşındırabileceği Kalkerli arazide, fay çatlaklarının da yardımıyla sarp ve derin bir kanyon oluşmuştur.Uzunluğu 18 km, yüksekliği 200 m'dir

7. Perge Antik Kenti

Perge Antik Kenti Antalya'nın Aksu ilçesi sınırları içerisinde bulunan Pamfilya bölgesine başkentlik yapmış olan Antik bir şehirdir. Şehrin tunç döneminden kalmış olduğu düşünülmektedir.Wolfram Martini'nin yapmış olduğu Perge akropolisi çalışmaları göstermiştir ki, M.Ö. 4000 veya 3000'den itibaren akropolis platosu yerleşim alanı olarak kullanılmıştır. Daha Sonra Romalılar bir dönem boyunca hüküm sürmüşlerdir. Roma dönemine ait çok fazla sayıda tarihi eser Antalya Arkeloji müzesinde mevcuttur.

8. Kuşadası

Kuşadası Aydın iline bağlı olan turizm beldesidir. Konum olarak İzmir'in Selçuk ilçesine yakın olması sebebiyle Kültürel ve Tatil olarak çok önemli bir yerdir.

9. Cennet-Cehennem Mağaraları

Cennet-Cehennem Mağaraları Mersin Silifke-Narlıkuyu etrafında bulunan doğal bir obruktur. Cennet obruğunun içerisine 452  basamak taş merdivenle inilmektedir. 300. Basamakta Meryem Ana için yaptırılan kilise mevcuttur. Yolunuz geçtiğinde kesinlikle görülmesi gereken tarihi bir yerdir.

10. Amasra Tavşan Adası

Karadeniz'in öemli turizm kentlerinden birisidir. Bartın iline bağlıdır. Bölgede yaşayanlar geçimini genel olarak balıkçılık ve turizm'den sağlamaktadırlar. Amasra Tavşan adası Denize doğru uzanmış bir burun, burnun iki yanında korunaklı birer liman görevi gören iki koy ve ana karaya bağlı bağımsız adalarına sahip olan Amasra, 3000 yıllık tarihi olan önemli bir turizm kentidir.

11. Meryem Ana Evi

Meryem Ana Evi ( Klisesi) Hristiyan inanışına göre kutsal bir yerdir. Selçuk'a 7 km uzaklıktadır. Ev, 19. yüzyılda Katolik rahibesi olan Anne Catherine Emmerich (1774-1824)'in rapor edilmiş rüyalarını takiben keşfedilmiştir. Görümleri ölümünden sonra Clemens Brentano'nun kitabında toplanmıştır. Katolik Kilisesi evin gerçekten Meryem Ana'nın olup olmadığı hakkında bir yorum yapmamıştır, fakat ev keşfedildiğinden bugüne düzenli olarak hac ziyaretleri almaktadır. Ayrıca papa 16. Benedic bölgeyi ziyaret etmiş ve kutsamıştır. Hristiyan inancına göre Meryem ana Onu yok etmek isteyenlerden kaçarak bu eve sığındığı rivayet edilmektedir.

12. Yedi Uyurlar

Efsaneye zamanın kötü hükümdarı 6 tane içerisinde allah inancı ile dolu olan kişiyi öldürmek istemektedir. Bu adamlar da kötü hükümdadan kaçmak için köpekleri ile beraber  Mersin'in Tarsus ilçesinde bulunan mağaraya sığınırlar ve Allah onları kötü hükümdardan  korumak için uzun bir uykuya yatırır. Yıllar sonra uyandıklarında şehre inerler ve herşeyin değişmiş olduğunu görüp geri dönerler ve tekrar yatarlar. Onların uyanması bir kıyamet alameti olduğuda söylenmektedir.

13. Artemis Tapınağı

Dünyanın 7 harikasından biridir. İzmir'in Selçuk ilçesinde bulunmaktadır. Tapınak tamamen mermerden inşa edilmiştir. Bugün ise sadece birkaç sütun kalmıştır. Artemis Tapınağının yapımı 120 yıl sürdüğü tarihçiler tarafından belirtilmektedir.Bir yangın sonucu tamamiyle yok olduğu bilinmektedir.

14. Halikarnas Mozalesi

Dünyanın 7 harikasından bir diğeri olan Halikarnas Mozalasi Muğla'nın Bodrum ilçesinde bulunmaktadır. Kral Mausolos adına karısı ve kız kardeşi Artemisia(en) tarafından Halikarnassos'ta yaptırılmış olan Mozale kolonlarıyla Yunan mimarisini, piramit şeklindeki çatısıyla da Mısır mimarisini andıran oldukça büyük boyutlardaki mezardır. Bu öneminden dolayı kendinden sonra gelen, aynı stildeki tüm yapılara mozole denmiştir.

Halikarnas Mozalesi'nin üzerinde şaha kalkmış at vardır. Bu bölgede 1856 yılında kazıları yapan arkeolog Charles Thomas Newton mozalede bulunan şaha kalkmış atı ve çeşitli tarihi eserleri yurt dışına kaçırmıştır. Bugün İngilterede British Museum'da Sergilenmektedir.

15. Göbeklitepe

Göbeklitepe Şanlıurfa'da bulunan geçmişi m.ö 8 bin yıl öncesine dayanan yerleşim yeridir. Göbeklitepe ilk defa 1963 yılında ilgilenilmiş ancak çok önemli birşey bulunamaması sebebiyle fazla dikkat çekmemiştir. Ancak 1994 yılında alman Arkeolog tarafından yazılan yazıda dikkatleri üstüne çektiği anlaşılmıştır ve 1995 yılında kazı çalışmaları başlanmıştır.

Ve son olarak Adana ve Adana'da gidilmesi gereken 8 yeri okumak için tıklayınız.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.