ABD ve İngiliz Askerleri Gürcistan'da

Amerika ve İngiltere Rusya'ya gözdağı vermek için askerlerini Gürcistan'a göndererek ortak tatbikata katıldı. Rusya ise durumu provokasyon olarak değerlendirdi. Ayrıntılar haberimizde.

Yayınlanma:
ABD ve İngiliz Askerleri Gürcistan'da

Gürcistan'daki Vaziani üssünde konuşlanan İngiliz ve Amerikan askerleri, Gürcistan, ABD ve İngiltere'nin ortaklaşa düzenlediği ve "Noble Partner 2016" ismi verilen tatbikatta Rusya'ya gözdağı verdi.

Milliyet'in haberine göre Gürcistan, ABD ve İngiltere askerlerinin ortaklaşa düzenlediği ve Tiflis yakınlarında yer alan Vaziani üssünde gerçekleştirilen tatbikata "Noble Partner 2016" (Soylu Dostlar 2016) ismi verildi.

ABD'nin Karadeniz üzerinden ve Türkiye'deki boğazlardan geçirerek gönderdiği M1A2 ana savaş tankı da tatbikatta hazır bulunurken tatbikatın 26 Mayıs'a kadar süreceği öğrenildi.

"Gürcistan, kuşkusuz NATO üyesi olacaktır"

Tatbikatın açılışında konuşan Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, "Gürcistan, kuşkusuz NATO üyesi olacaktır" diyerek tatbikatın NATO'ya girmek için gerçekleştirdikleri doğru politikaların bir neticesi olduğunu söyledi.

Pentagon tarafından yapılan açıklamada ise “Noble Partner, ABD ordusunun Avrupa’nın her yanındaki askerinin ve ekipmanlarının hızlı bir şekilde harekete geçebilmesi ve muhtemel operasyonlarda koalisyon içinde harekat düzenleme yeteneğini gözler önüne seriyor” açıklamasını yaptı.

Rusya ise tatbikatı eleştirerek Kafkasya'daki istikrarı bozmaya yönelik bir hareket olarak niteledi.

Vaziani Üssü Ruslar İçin Önemli

Tatbikatın gerçekleştirildiği Vaziani üssü Rusya için büyük öneme sahip. Stalin döneminde yapılan Vaziani Askeri Üssü, Rusya'nın dağılmadan önceki en modern üslerinden biriydi. Türkiye'nin 2. Dünya Savaşı'nda Rusya'ya karşı savaşa gireceği düşünülerek inşa edilen üs Gürcistan'ın da bağımsızlığında önemli rol oynamış bir bölge. Ayrıca Gürcistan'ın halihazırda yerel askeri üretimlerini sağlayan tesisleri bu üste bulunuyor.

Gürcistan'daki Bu Tatbikat Sembolik Değere Sahip

Gürcistan'da yürütülen bu operasyon iki açıdan önemli bir özelliğe sahip. Suriye'de iki ayrı tarafta yer alan Amerika ve Rusya'nın yine kontrolü altına çalıştığı bir başka bölge Gürcistan. Gürcistan ayrıca 2011'de Rusya tarafından istila edilmiş, Güney Osetiya devleti tek taraflı olarak bağımsız ilan edilmişti. O günden beri Gürcistan'ın Güney Osetiya bölgesinde Rus askerleri yer alıyor.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.