Başbakandan AK Parti'de ByLock'çu Var mı ve Bedelli Askerlik Gelecek mi Sorularına Yanıt

Katıldığı bir televizyon programında konuşan Başbakan Binali Yıldırım, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Kemal Kılıçdaroğlu'nun darbe girişimi ile ilgili iddialarına, Hüsnü Bozkurt'un evetçilere yönelik yaptığı tehditlere ve bedelli askerlik ile yeni hükumet sistemine yönelik açıklamalarda bulunan Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmasının satır başlıkları haberimizde.

Yayınlanma:
Başbakandan AK Parti'de ByLock'çu Var mı ve Bedelli Askerlik Gelecek mi Sorularına Yanıt

Trt ekranlarına konuk olan Başbakan Binali Yıldırım, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Rusya'daki Patlama

Rusya'da bugün gerçekleşen patlamayı değerlendiren Başbakan Yıldırım, "Rus halkının acılarını paylaşıyoruz. Terör nereden gelirse gelsin bütün ülkelerin teröre karşı birlikte hareket etmesi, tek yürek olması lazım." dedi.

Kılıçdaroğlu'nun Darbe Girişimi Açıklamasında Tepki

Kemal Kılıçdaroğlu'nun darbe girişimi ile ilgili ortaya attığı iddia ile ilgili, "249 tane şehidimizin ruhunu incitmek demektir. Onların ailelerini perişan etmek demektir. 2196 gazimizin bir anlamda onların bütün dünyalarını yıkmak demektir. Şimdi Sayın Kılıçdaroğlu'na soruyorum. Eğer bunu bir bilgiye, belgeye dayanarak söylüyorsa bunu lütfen açıklasın. Bu çok önemli bir iddiadır. Bu iddia sadece hükümeti tenkit etmek, karalamakla izah edilemez. Bu koca bir milleti zan altında bırakır. Hangi ülkenin yöneticisi milletini göz göre göre ölüme gönderir. Şiddetle kınıyor ve reddediyorum. Kılıçdaroğlu'nu, iddiasını ispata davet ediyorum." sözlerini söyledi.

AK Parti'de ByLock'çu Var mı?

ByLock ile ilgili Kılıçdaroğlu'nun bir diğer iddialarına anıt veren Başbakan Yıldırım, "Şimdi iş yargının elinde. Yargı bu konuda gerekli çalışmaları yapıyor. Bizim görevimizde yargıya destek olmak. Ben 1-2 gün önce yine söyledim. Kılıçdaroğlu bunu sürekli tekrarlıyor. AK Parti içerisinde 120-180 milletvekilinde Bylock var diyor. Ben açıkça yok diyorum. Böyle bir bilgi yok. Ama bize vermediler, Kılıçdaroğlu'na gönderdilerse o zaman Kılıçdaroğlu'ndan kamuoyunun önünde diyorum ki bunları lütfen açıkla. Veya bize vermiyorsan ver savcılıklara. Böyle şey olur mu? Siyasetçi, bürokrat, yargı mensubu, asker, polis ne varsa gelen bilgilere göre gereğini yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu FETÖ'cülere Toz Kondurmuyor

Kılıçdaroğlu'nun terör örgütü FETÖ'cülere yaklaşımını eleştiren Başbakan Yıldırım, "Ben yadırgamıyorum. İçerdeki FETÖ'cülerle dayanışma içerisinde olacağını söyleyen Kılıçdaroğlu idi. Her nedense FETÖ'cülere toz kondurmuyor, anlamak mümkün değil." ifadelerini kullandı.

Diktatör Eleştirisi

Kamuoyunda diktatör eleştirilerine yanıt veren Başbakan Yıldırım, "Bir kişinin elinde bütün yetkilerin toplanması nasıl olur? Darbeyle olur. Darbe 60'ta, 80'de oldu. Parlamento feshedildi. Kafalarına göre bir anayasa yaptılar. O anayasaya göre Kenan Evren cumhurbaşkanı oldu. Recep Tayyip Erdoğan darbeyle mi geldi? Bu insanlar zorla mı oy verdi Tayyip Erdoğan'a? Millet seçti millet. Milletin seçtiği, patron olduğu yerde seçilen diktatör olmaz, millete hizmetkar olur. Tek adam, padişahlıkta, monarşide olur, demokraside olmaz. Demokraside egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Nasıl tek adam oluyor? Beş yıllığına bir seçim yapıyorsunuz. Vatandaş yetki veriyor, iyi yaparsanız bir daha seçiyor. İkinci sene aday oldu, millet memnun kaldı, tekrar seçiyor. Üçüncü sene, bir daha seçilme yok. Dolayısıyla patronun millet olduğu yerde tek adamlık olmaz." dedi.

Millet Hükumet Sistemi

Yeni hükumet sistemi ile ilgili konuşan Başbakan Yıldırım, "Türkiye'yi yönetecek her kimse 2019'da yapılacak seçimde Türkiye'nin her tarafından oy alması lazım, her renginden destek alması lazım. Bunun adını garantili hükümet sistemi veya millet hükümet sistemi. Millet sandıkta iki tane oy veriyor, birini cumhurbaşkanına birini de milletvekiline. Güvenoyunu millet veriyor." ifadelerini kullandı.

Meclis'in Feshi Var Yalanı

Meclis fesh edilecek iddialarına yanıt veren Başbakan Binali Yıldırım, "Böyle birşey yok. Fesih ne zaman oluyor? 1960'da feshedildi, 1980 darbesinde feshedildi. bir de 15 Temmuzcular Meclis'i feshetmeyi yazmışlardı bildiride. Meclis'i seçime götürme var. Bu değişiklik Meclis'e ve cumhurbaşkanına seçim yenileme yetkisi veriyor. Bu sistem, bu karşılıklı seçim kozu, hakkı aslında uzlaşmayı, kriz çözmeyi, anlaşmayı getiriyor. Eminim ki, bu istikrarı, tek başına güçlü iktidarı 5 yıl boyunca koruyacak. Bu bir sigorta maddesidir." dedi.

Milletvekili Sayısı Eleştirilerine Yanıt

Milletvekili sayısının 600'e çıkarılması yönünde gelen eleştirileri yanıtlayan Başbakan Yıldırım, "1960'lı yıllarda bizim 618 milletvekilimiz vardı. O yıllarda Türkiye'nin nüfusu 30 milyon civarı. Şimdi 80 milyon. Almanya'nın nüfusu 82 milyon, milletvekili sayısı 637. Nüfus arttıkça temsili ve adaleti sağlamak için getirilen bir usül. CHP 1995'te sayı 450'den 600'e çıkarma teklifi vermişler. Meclis'te demişler ki 150 birden artar mı, sonra komisyona çekip 600'ü 550'ye düşürmüşler. Bir iddiada bulunurken bunun bir altlığı olacak. CHP 95'te yaptığını unutup, bugün o yaptığına karşı çıkıyor." sözlerini söyledi.

Milletvekili Seçilme Yaşı Tartışmaları

Milletvekili seçilme yaşı ile ilgili konuşan Başbakan Yıldırım, "51 ülkede milletvekili seçilme yaşı 18. Gelişen demokrasilerde bu bir kaçınılmazlıktır. Gel sen seç ama aday olma. Bu adil birşey mi? Seçme ehliyetin varsa seçilme ehliyetinin de olması lazım. Bu temel bir haktır. Burda da yine CHP'nin amansız bir çelişkisi var. 2011 seçim beyannamesinin 14. sayfasında ben seçilme yaşını 21'e indireceğim. Şimdi karşı çıkıyor. 2015 Şubat ayında CHP Milletvekili Mahmut Tanal Meclis'e kanun teklifi veriyor. Bu teklif CHP grubu tarafından onaylanıyor. Teklifde seçilme yaşını 18'e indirelim diyor. Kardeşim sizin birbirinizden haberiniz yok. 2 sene önce 18 olsun diyorsunuz, şimdi de toptan karşı çıkıyorsunuz. Bu millete bunu nasıl izah edeceksiniz. 9 milyondan fazla 18-25 yaş arasındaki bu seçmenlere ne diyeceksiniz? Sizin samimiyetinize, dürüstlüğünüze bu insanlar nasıl inanacak?" sözlerini söyledi.

Hüsnü Bozkurt'a Sert Tepki

Evet oyu verecekleri tehdit eden CHP'li Milletvekili Hüsnü Bozkurt'a tepki gösteren Başbakan Binali Yıldırım, "Gerçek anket 16 Nisan'da. Biz her gün en az iki il, kapalı salon toplantılarıyla vatandaşlarımızla bu işi anlatıyoruz. Anlatırken korkutarak değil, tehdit ederek değil. CHP'nin densiz milletvekili diyor ki, 'evet' verenleri İzmir'de denize dökeceğiz'. Kuş beyniyle koca bir milleti denize dökecekmiş, sen kimsin? Milletvekili olmakla milleti tehdit etme hakkını nerede buluyorsun. Bunlar asla kabul edilebilir bir şey değil." sözlerini söyledi.

Bedelli Askerlik Açıklaması

Bedelli askerliğe de değinen Başbakan Yıldırım, "Böyle bir şey gündemimizde yok." dedi.

5haber.com  |  Ankara

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.